Muffiny z truskawkami
SKŁADNIKI:
(na około 12 muffin)
(na około 12 muffin)
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 6-10 truskawek (wg upodobania)
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, olej, jajko.
Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche i wymieszaj widelcem tylko do momentu połączenia składników - ciasto ma być grudkowate, a nie gładkie - dzięki temu po upieczeniu uzyska chrupiący wierzch i puszysty środek :)
Truskawki pokrój na kawałki takie jak lubisz (u mnie dość duże) i dodaj do masy. Wymieszaj delikatnie.
Masę nakładaj do papilotek na około 2/3 ich wysokości.
Piecz ok. 20 min (do suchego patyczka)
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!