Kotleciki z kaszy jaglanej z cukinią, pomidorkami i mozzarellą
Kolejna próba przemycenia wybrednemu dziecku czegoś wartościowego. Starsze zjadło pół kotlecika, maluch pożarł dwa :) My rozsmakowaliśmy się w takim zaimprowizowanym obiadku. Szczerze polecam.
Można użyć miąższu z cukinii pozostałym po faszerowaniu z poprzedniego obiadu.
SKŁADNIKI:
- 1,5 szkl. kaszy jaglanej
- 2 małe cukinie lub sam miąższ
- mozzarella 250 g
- jajko
- pół szklanki pomidorów suszonych z zalewy
- kilka liści świeżej bazylii
- sól
- 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej (z kukurydzianą będą bardziej chrupiące)
- masło klarowane do smażenia lub olej rzepakowy
Zagotuj lekko osoloną wodę. Kaszę opłucz zimną wodą i przełóż do wrzątku. Gotuj wolno pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie odsącz.
Cukinię pokrój w tym czasie w drobną kostkę (możesz zetrzeć cukinię na tarce, jeśli wolisz gładszą konsystencję), posyp solą (lub słoną przyprawą np. Vegeta Natur itp.), odstaw na kilka minut i odsącz.
Do miseczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach mozzarellę.
Pomidorki pokrój w kostkę i dodaj do sera.
Połącz wszystkie składniki: ser z pomidorkami, cukinię, ugotowaną kaszę. Dodaj jajko, dopraw do smaku. Dodaj posiekaną bazylię. Zagęść mąką do uzyskania takiej konsystencji, która pozwoli formować płaskie kotleciki.
Rozgrzej tłuszcz i smaż kotleciki po kilka minut z każdej strony.
Możesz podawać z ulubionym sosem lub samodzielnie. Ciekawy dodatek do duszonych mięs z sosami.
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!