Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Kotleciki z kaszy jaglanej z cukinią, pomidorkami i mozzarellą

Autorka 09:17 , , , , , , , ,


Kolejna próba przemycenia wybrednemu dziecku czegoś wartościowego. Starsze zjadło pół kotlecika, maluch pożarł dwa :) My rozsmakowaliśmy się w takim zaimprowizowanym obiadku. Szczerze polecam.
Można użyć miąższu z cukinii pozostałym po faszerowaniu z poprzedniego obiadu.

SKŁADNIKI:
  • 1,5 szkl. kaszy jaglanej
  • 2 małe cukinie lub sam miąższ
  • mozzarella 250 g
  • jajko
  • pół szklanki pomidorów suszonych z zalewy
  • kilka liści świeżej bazylii
  • sól
  • 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej (z kukurydzianą będą bardziej chrupiące)
  • masło klarowane do smażenia lub olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj lekko osoloną wodę. Kaszę opłucz zimną wodą i przełóż do wrzątku. Gotuj wolno pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie odsącz.
Cukinię pokrój w tym czasie w drobną kostkę (możesz zetrzeć cukinię na tarce, jeśli wolisz gładszą konsystencję), posyp solą (lub słoną przyprawą np. Vegeta Natur itp.), odstaw na kilka minut i odsącz.
Do miseczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach mozzarellę.
Pomidorki pokrój w kostkę i dodaj do sera.
Połącz wszystkie składniki: ser z pomidorkami, cukinię, ugotowaną kaszę. Dodaj jajko, dopraw do smaku. Dodaj posiekaną bazylię. Zagęść mąką do uzyskania takiej konsystencji, która pozwoli formować płaskie kotleciki.

Rozgrzej tłuszcz i smaż kotleciki po kilka minut z każdej strony.

Możesz podawać z ulubionym sosem lub samodzielnie. Ciekawy dodatek do duszonych mięs z sosami.

Smacznego!


Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!