Sałatka z surimi
Moja modyfikacja wypróbowanej kiedyś, gdzieś, u kogoś na jakiejś imprezie. Podobno popularna.
Przepis odświeżyłam.
Lubię jej smak. Jest delikatna i sycąca. Możesz podkręcić nieco jej smak dodając, zamiast soli, sosu sojowego.
(4 porcje)
- 250 g paluszków z surimi
- 2-3 łyżki majonezu
- puszka kukurydzy
- torebka ryżu
- 1/4 czerwonej papryki
- sól (lub sos sojowy - smak będzie bardziej wyrazisty)
- pieprz cytrynowy świeżo mielony
- 3 łyżeczki octu ryżowego
Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie. Odsącz i przesyp do dużej salaterki. Ostudź i dodaj ocet ryżowy.
Paluszki pokrój w grube plasterki. Przesyp do salaterki.
Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do reszty.
Dodaj odsączoną kukurydzę.
Przypraw odrobiną soli i większą ilością pieprzu. Dodaj majonez wg uznania.
Całość wymieszaj.
Podawaj schłodzoną z ulubionymi dodatkami (choć ze względu na obecność ryżu nie są konieczne - sałatka jest dość sycąca)
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!