Pizza ze świeżymi drożdżami - idealna
Na idealny wg mnie przepis na ciasto pizzy trafiłam na blogu zajadam.pl. Drożdże instant zastąpiłam świeżymi w odpowiedniej proporcji. Dzielę się z Wami i zachęcam do odwiedzenia źródłowej strony, gdzie znajdziecie liczne cenne wskazówki jak zabrać się i jak prawidłowo upiec ciasto do pizzy. W tym przepisie proponuję taki zestaw składników, jaki wybrałam w dniu, kiedy piekłam pizzę. Oczywiście kwestia doboru składników pozostaje dowolna.
SKŁADNIKI:
(2 pizze o średnicy 25 cm)
-CIASTO
- 25 g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
-SOS POMIDOROWY
- pół słoiczka pomidorów z puszki, krojonych
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- świeża bazylia
PRZYKŁADOWE SKŁADNIKI:
- 100 g żółtego, tłustego sera - startego na tarce o grubych oczkach
- kilka plastrów szynki lub wędliny drobiowej
- kukurydza
- kilka plastrów cebuli
- świeża rukola - do ułożenia po upieczeniu
POTRZEBUJESZ:
- blaszek do pieczenia pizzy lub dna od tortownic 25 cm
- kubka
- dużej miski
PRZYGOTOWANIE:
Używając świeżych drożdży należy zacząć od przygotowania rozczynu. Z odmierzonych już do całego ciasta ilości składników odejmij tę ilość, którą wykorzystasz na rozczyn. Do kubeczka wsyp rozkruszone w palcach drożdże (25g), dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i pół szklanki letniej wody. Całość wymieszaj energicznie i pozostawiając w kubku, wstaw do miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce - na grzejnik lub obok rozgrzewającego się piekarnika, albo wstaw do miski z bardzo ciepłą wodą.
Po 20-30 minutach rozczyn powinien być gotowy - poznasz to po zdecydowanie zwiększonej objętości płynu i sporej pianie na wierzchu. Piana może wyciekać - stąd konieczna jest miseczka :)
Rozczyn dodaj do pozostałej mąki wymieszanej z oliwą i solą. Wymieszaj. Dodawaj stopniowo wodę i wymieszaj ręką. Wyrabiaj ciasto aż powstania jednolita kula. Jeśli ciasto nadal mocno klei się do palców - dodaj odrobinę mąki i wyrabiaj dalej. Uformuj dwie kule, włóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta na około 20 minut.
W tym momencie spokojnie możesz przygotować ulubione składniki do pizzy. Pamiętaj, aby nie przesadzić z ich ilością - mniej znaczy więcej w przypadku pizzy ;)
Przygotuj sos: wymieszaj pomidory z ziołami i oliwą i przypraw do smaku lekko solą.
Rozgrzej też piekarnik do maksymalnej temperatury i przygotuj blaszki - posmaruj je odrobiną oliwy.
Wyrośnięte ciasto rozgnieć ręką na placki, ułóż na blaszkach i rozciągaj palcami do uzyskania równego placka.
Na ciasto wykładaj sos i składniki.
Pizze wstaw do rozgrzanego do maksymalnej temp. piekarnika na spód bez żadnej blaszki i piecz przez około 7-8 minut - jeśli wcześniej zauważysz, że krawędzie się rumienią to oznacza koniec pieczenia. Niezawodnym sposobem na potwierdzenie czy pizza jest upieczona jest sprawdzenie jej spodu - lekko przyrumieniony, przyzłocony oznacza gotową pizzę.
Smacznego!
2 komentarze
Dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. :)
OdpowiedzUsuńtak, pisałam na swoim facebook-u. Dodatkowo, dziś jest kumulacja świąt kulinarnych, bo wtorek przed Popielcem to "Fat Tuesday" czyli dzień naleśnika, który w tym roku wypada dziś :)
UsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!