Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Kotleciki z kaszy jaglanej

Autorka 13:32 , , , , , , , , , , , , , ,




Pyszne kotleciki z kaszy jaglanej. Moja próba przemycenia czegoś wartościowego wybrednej córce, która nie znosi nowości. Niestety nawet kotlecik w kształcie serduszka jej nie przekonał, ale za to młodszy brat i my rozsmakowaliśmy się w tych kotlecikach. Inspiracją był przepis z książki "Mama, Tata, patelnia i ja". Polecam

SKŁADNIKI:
(dla 3 osób)

  • 350 g cukinii
  • 100 g kaszy jaglanej
  • łyżeczka curry
  • por - około 10-centymetrowy kawałek
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • łyżka świeżego lubczyku
  • łyżeczka koperku
  • 2 łyżki tartego sera żółtego (u mnie podlaski, idealna będzie mozzarella)
  • masło klarowane do smażenia


PRZYGOTOWANIE:
Opłucz kaszę w zimnej wodzie.
Zagotuj 1,5 szkl. wody z curry. Dodaj kaszę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu wchłonięcia całej wody.

Cukinię zetrzyj na tarce i posól. Kiedy wypuści sok odciśnij ją przez sitko.

Pora pokrój w drobną kostkę i podsmaż go na maśle. Posiekaj czosnek - lub wyciśnij jeśli wolisz - i dodaj go do smażenia.
Dodaj cukinię i ugotowaną kaszę i zioła. Dopraw do smaku.
Patelnię zdejmij z palnika, dodaj jako, wymieszaj i dodaj starty ser żółty. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka minut, aby lekko stężała.

Rozgrzej masło na patelni, formuj kotleciki i smaż po kilka minut na każdej ze stron.

Podawaj samodzielnie, ciepłe lub ostudzone. Świetnie sprawdzą się też jako burgery w bułce.

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!