Kotleciki z kaszy jaglanej
Pyszne kotleciki z kaszy jaglanej. Moja próba przemycenia czegoś wartościowego wybrednej córce, która nie znosi nowości. Niestety nawet kotlecik w kształcie serduszka jej nie przekonał, ale za to młodszy brat i my rozsmakowaliśmy się w tych kotlecikach. Inspiracją był przepis z książki "Mama, Tata, patelnia i ja". Polecam
SKŁADNIKI:
(dla 3 osób)
- 350 g cukinii
- 100 g kaszy jaglanej
- łyżeczka curry
- por - około 10-centymetrowy kawałek
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- jajko
- łyżka świeżego lubczyku
- łyżeczka koperku
- 2 łyżki tartego sera żółtego (u mnie podlaski, idealna będzie mozzarella)
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Opłucz kaszę w zimnej wodzie.
Zagotuj 1,5 szkl. wody z curry. Dodaj kaszę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu wchłonięcia całej wody.
Cukinię zetrzyj na tarce i posól. Kiedy wypuści sok odciśnij ją przez sitko.
Pora pokrój w drobną kostkę i podsmaż go na maśle. Posiekaj czosnek - lub wyciśnij jeśli wolisz - i dodaj go do smażenia.
Dodaj cukinię i ugotowaną kaszę i zioła. Dopraw do smaku.
Patelnię zdejmij z palnika, dodaj jako, wymieszaj i dodaj starty ser żółty. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka minut, aby lekko stężała.
Rozgrzej masło na patelni, formuj kotleciki i smaż po kilka minut na każdej ze stron.
Podawaj samodzielnie, ciepłe lub ostudzone. Świetnie sprawdzą się też jako burgery w bułce.
Smacznego!
1 komentarze
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!