Cukinie faszerowane mięsem mielonym i portobello w sosie śmietanowym
SKŁADNIKI:
(2 porcje)
- 4 małe cukinie
- 1 pieczarka portobello
- 200 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- koperek do smaku
- sól i pieprz lub ulubiona przyprawa uniwersalna np. Vegeta Natur
- około 100 g sera żółtego - to tarkowania
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- papieru lub folii do pieczenia
- tarki do sera
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
Cukinie przekrój na połówki wzdłuż i sparz wrzątkiem. Wydrąż łyżką gniazda nasienne. Posyp odrobiną soli.
Mięso usmaż na oleju. Przypraw do smaku. Pieczarkę pokrój w kostkę i dodaj do smażonego mięsa. Całość duś przez kilka minut.
Dodaj śmietankę i podgrzewaj do zgęstnienia sosu mięsnego. Przypraw koperkiem i ewentualnie jeszcze do smaku. Na koniec, kiedy już wyłączysz palnik dodaj tarty żółty ser i wymieszaj.
Na papierze do pieczenia, na dużej blaszce układaj cukinie i napełniaj je sosem mięsnym. Całość możesz przyprószyć świeżymi ziołami.
Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 20 minut.
Smacznego!
2 komentarze
U nas w pracy często takie danie robiliśmy :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!