Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Cukinie faszerowane mięsem mielonym i portobello w sosie śmietanowym

Autorka 13:01 , , , , , , , ,


SKŁADNIKI:
(2 porcje)
  • 4 małe cukinie
  • 1 pieczarka portobello
  • 200 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • koperek do smaku
  • sól i pieprz lub ulubiona przyprawa uniwersalna np. Vegeta Natur
  • około 100 g sera żółtego - to tarkowania
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
POTRZEBUJESZ:
  • papieru lub folii do pieczenia
  • tarki do sera

PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg).
Cukinie przekrój na połówki wzdłuż i sparz wrzątkiem. Wydrąż łyżką gniazda nasienne. Posyp odrobiną soli.

Mięso usmaż na oleju. Przypraw do smaku. Pieczarkę pokrój w kostkę i dodaj do smażonego mięsa. Całość duś przez kilka minut. 
Dodaj śmietankę i podgrzewaj do zgęstnienia sosu mięsnego. Przypraw koperkiem i ewentualnie jeszcze do smaku. Na koniec, kiedy już wyłączysz palnik dodaj tarty żółty ser i wymieszaj.

Na papierze do pieczenia, na dużej blaszce układaj cukinie i napełniaj je sosem mięsnym. Całość możesz przyprószyć świeżymi ziołami.

Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz  na środkowym poziomie przez około 20 minut.

Smacznego! 

Wypróbuj również:

2 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!