Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Sałatka z buraków i rukoli z fetą

Autorka 13:04 , , , , , , , , , , , ,


Tą sałatką poczęstowała nas Edyta :* Pysznie nam było tamtego wieczoru :) Zajadaliśmy się tą sałatką jak wściekli. Nie zapisałam przepisu, ale sałatkę odtworzyłam z pamięci i wyszła prawie identycznie. Jeśli lubicie, możecie śmiało dodać więcej czosnku, albo w ogóle z niego zrezygnować, jeśli nie lubicie - bez czosnku będzie dużo łagodniejsza. Uwaga, sałatka bardzo wciąga! 

SKŁADNIKI:
(4 porcje)

  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 małej cebuli
  • 4 nieduże buraki
  • 100 g rukoli
  • 180 g sera feta
  • 4 łyżki musztardy miodowej
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki pestek słonecznika


PRZYGOTOWANIE:
Buraki obierz, zalej zimną wodą i ugotuj - niewielkie buraki są gotowe po 40 minutach gotowania na wolnym ogniu pod przykryciem. Odlej wodę i odstaw do ostygnięcia.

Sałatę umyj i odwiruj nadmiar wody, wyłóż do dużej miski.

Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika.

Czosnek posiekaj w drobniutką kostkę lub cienkie plasterki jeśli wolisz wyrazisty smak. Dodaj do sałaty.

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do sałaty.

Ostudzone buraki pokrój w grubą kostkę i dodaj do reszty składników w misce.

W kubeczku przygotuj dressing mieszając oliwę z miodem i musztardą. Polej nim składniki w misce i wymieszaj wszystko.

Fetę pokrój w grubą kostkę i dodaj do sałatki, delikatnie przemieszaj. Całość posypuj pestkami słonecznika.

Do tej sałatki świetnie pasują grzanki lub tosty, świetnie smakuje popijana wytrawnym winem.

Smacznego!




Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!