Sałatka z buraków i rukoli z fetą
Tą sałatką poczęstowała nas Edyta :* Pysznie nam było tamtego wieczoru :) Zajadaliśmy się tą sałatką jak wściekli. Nie zapisałam przepisu, ale sałatkę odtworzyłam z pamięci i wyszła prawie identycznie. Jeśli lubicie, możecie śmiało dodać więcej czosnku, albo w ogóle z niego zrezygnować, jeśli nie lubicie - bez czosnku będzie dużo łagodniejsza. Uwaga, sałatka bardzo wciąga!
SKŁADNIKI:
(4 porcje)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 małej cebuli
- 4 nieduże buraki
- 100 g rukoli
- 180 g sera feta
- 4 łyżki musztardy miodowej
- łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki pestek słonecznika
PRZYGOTOWANIE:
Buraki obierz, zalej zimną wodą i ugotuj - niewielkie buraki są gotowe po 40 minutach gotowania na wolnym ogniu pod przykryciem. Odlej wodę i odstaw do ostygnięcia.
Sałatę umyj i odwiruj nadmiar wody, wyłóż do dużej miski.
Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika.
Czosnek posiekaj w drobniutką kostkę lub cienkie plasterki jeśli wolisz wyrazisty smak. Dodaj do sałaty.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do sałaty.
Ostudzone buraki pokrój w grubą kostkę i dodaj do reszty składników w misce.
W kubeczku przygotuj dressing mieszając oliwę z miodem i musztardą. Polej nim składniki w misce i wymieszaj wszystko.
Fetę pokrój w grubą kostkę i dodaj do sałatki, delikatnie przemieszaj. Całość posypuj pestkami słonecznika.
Do tej sałatki świetnie pasują grzanki lub tosty, świetnie smakuje popijana wytrawnym winem.
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!