Muszle faszerowane sosem mięsnym z cukinią
Wrześniowe zbiory działkowe zachęciły mnie do dodania do sosu świeżutkiej cukinii i marchewki, która sprawiła, że sos mięsny jest nieco bogatszy w aromaty.
SKŁADNIKI:
(dla 4 osób)
- makaron typu Conchiglioni - duże muszle (około 30 sztuk)
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 150 g mielonego mięsa wieprzowego
- 400 g obranych pomidorów (mogą być z puszki)
- 1/2 cebuli
- 1/2 marchewki
- 1 mała cukinia (około 20 cm długości)
- 100 g tłustego sera żółtego
- 3/4 szklanki wina czerwonego
- 3 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
W dużym garnku ugotuj makaron na półtwardo w wodzie z dodatkiem oliwy. Po ugotowaniu wyłóż go na duże talerze i polej oliwą z oliwek, aby muszle stygnąc, nie sklejały się.
Cebulę, marchewkę i cukinię pokrój w niezbyt drobną kostkę.
Rozgrzej patelnię, włóż masło. Usmaż pokrojone składniki.
Kiedy wszystko się podsmaży dodaj mięso, po kilku minutach wino.
Odparuj wino, mieszając co jakiś czas. Przypraw do smaku solą i pieprzem
Rozdrobnij pomidory i dodaj do mięsa.
Całość podgrzewaj do zredukowania sosu.
Niskie i szerokie naczynie do zapiekania polej na dnie oliwą z oliwek. Łyżką nadziewaj każdą muszlę przygotowanym sosem. Układaj muszle obok siebie. Posyp wszystkie startym żółtym serem i wstaw na 10 - 15 minut do zapieczenia.
Po wyjęciu pozwól muszlom chwilę ostygnąć i nakładaj na talerze pojedyncze sztuki. Polecam posypanie parmezanem i udekorowanie świeżymi liśćmi bazylii.
Smacznego!
1 komentarze
Często takie w pracy robiłam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!