Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Naleśniki z krewetkami w pomidorach

Autorka 10:12 , , , , , , , ,

Z naleśnikami, podobnie jak z makaronami, można szaleć do woli, dopóki starczy wyobraźni. Dlatego tak je uwielbiam :) Dziś proponuję Wam wersję obiadową z krewetkami. Mocno czosnkowe, mocno pomidorowe. 

Składniki
(dla 2-3 osób)
  • 1 jajko (duże lub 2 małe)
  • mleko
  • woda gazowana
  • mąka 
  • szczypta soli
nadzienie:
  • ok. 80-100 g krewetek koktajlowych
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • masło do smażenia
  • 6 pomidorków suszonych
  • ok. 4 łyżek śmietany 12-18%
  • 1 szklanka gęstego soku pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Z podanych składników usmaż naleśniki (krok po kroku w linku).

Krewetki opłucz, osusz i jeśli jest taka potrzeba, oczyść.

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i smaż na nim krewetki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek zetrzyj nożem i smaż razem z owocami morza. 
Dodaj sok pomidorowy i pokrojone w paski pomidory. Podgrzewaj do zgęstnienia na wolnym ogniu. 
Przypraw do smaku i dodaj śmietanę. Jeśli sos pomidorowy nadal jest zbyt kwaśny, możesz dodawać po odrobinie cukru.

Każdy z naleśników smaruj sosem i zawijaj w koperty lub trójkąty, jak lubisz. Świetnie smakują z sosem czosnkowym .

Smacznego!


Wypróbuj również:

3 komentarze

  1. Wygląda na mega wykwintne danie :) Uwielbiam krewetki :)

    P.S. Zapraszam również na mojego kulinarnego bloga (kulinarnyblog.pl)

    OdpowiedzUsuń
  2. na tym polega jego urok ;) wygląda na bardzo wykwintne, a jest proste, szybkie i bardzo bardzo "dla ludzi"

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy sposób na naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!