Naleśniki z krewetkami w pomidorach
Z naleśnikami, podobnie jak z makaronami, można szaleć do woli, dopóki starczy wyobraźni. Dlatego tak je uwielbiam :) Dziś proponuję Wam wersję obiadową z krewetkami. Mocno czosnkowe, mocno pomidorowe.
Składniki
(dla 2-3 osób)
na naleśniki:
- 1 jajko (duże lub 2 małe)
- mleko
- woda gazowana
- mąka
- szczypta soli
nadzienie:
- ok. 80-100 g krewetek koktajlowych
- 1/2 cebuli czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- masło do smażenia
- 6 pomidorków suszonych
- ok. 4 łyżek śmietany 12-18%
- 1 szklanka gęstego soku pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Z podanych składników usmaż naleśniki (krok po kroku w linku).
Krewetki opłucz, osusz i jeśli jest taka potrzeba, oczyść.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i smaż na nim krewetki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek zetrzyj nożem i smaż razem z owocami morza.
Dodaj sok pomidorowy i pokrojone w paski pomidory. Podgrzewaj do zgęstnienia na wolnym ogniu.
Przypraw do smaku i dodaj śmietanę. Jeśli sos pomidorowy nadal jest zbyt kwaśny, możesz dodawać po odrobinie cukru.
Każdy z naleśników smaruj sosem i zawijaj w koperty lub trójkąty, jak lubisz. Świetnie smakują z sosem czosnkowym .
Smacznego!
3 komentarze
Wygląda na mega wykwintne danie :) Uwielbiam krewetki :)
OdpowiedzUsuńP.S. Zapraszam również na mojego kulinarnego bloga (kulinarnyblog.pl)
na tym polega jego urok ;) wygląda na bardzo wykwintne, a jest proste, szybkie i bardzo bardzo "dla ludzi"
OdpowiedzUsuńciekawy sposób na naleśniki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!