Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Sałatka góralska

Autorka 09:52 , , , , , , , , , ,

Sałatka ta powstała po wypróbowaniu jednej z sałatek ełckiej restauracji DosPatos w czasie wypadu ze znajomymi. Odtworzyłam ją z pamięci, lekko modyfikując. Możliwe, że nie każdemu przypadnie do gustu, ale wielbiciele boczku i czosnku (a także ciężarne z wielką ochotą na kwaśne i słone smaki ;) ) zakochają się w niej.

Składniki
(2 porcje
  • mieszanka świeżych sałat (rukola, czerwona, roszponka, lodowa, szpinak)
  • 1/2 ugotowanego na twardo jajka
  • łyżka-dwie bekonu lub wyrazistej w smaku wędliny
  • 1 ogórek kiszony
  • ser góralski typu "ser gazdy" (delikatny, wędzony ser owczy)
  • łyżka pestek słonecznika
  • 2 łyżki jogurtu gęstego
  • 2 łyżeczki przyprawy "tzatziki" (u mnie niezmiennie "Prymatu")

Przygotowanie:
Sałatę opłucz i osusz lub odwiruj.
Boczek pokrój w kostkę i usmaż na suchej patelni.

Wszystkie twarde składniki pokrój w dość grubą kostkę. Dodaj do sałaty.

Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.

Jogurt wymieszaj z przyprawą. Polej sałatę z dodatkami sosem. Na wierzch nasyp pestki i boczek.

Podawaj z grzankami, świeżym pieczywem lub ciepłymi bułeczkami.

Smacznego!

Wypróbuj również:

2 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!