Pierogi z kaszą gryczaną
Te pierogi przygotowałam z czystej ciekawości. Lubię pierogi w każdej postaci, lubię kaszę gryczaną, więc postanowiłam to połączyć :)
Ja przygotowałam pierogi z kaszy ugotowanej, na sypko. Wydaje mi się, że lepszym pomysłem będzie zmielenie kaszy po ugotowaniu, aby nie wysypywała się z pierogów.
Przepis na ciasto na gotowane pierogi zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Polska Hanny Szymanderskiej".
SKŁADNIKI:
(4 porcje)
- 400 g mąki pszennej
- 2 surowe jajka
- 2 łyżki stopionego masła
- sól
- letnia, przegotowana woda
- kasza gryczana 100 g
- ok. 4 łyżek startego żółtego sera
- pęczek świeżej bazylii
- łyżka sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiej na blat lub stolnicę, wbij na środek jajka, wlej masło, dodaj sól. Wyrabiaj ciasto dodając wody. Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, owiń je ściereczką i zostaw je na ok. 30 minut.
Ugotuj kaszę gryczaną, dodaj sos sojowy i tarty ser. Wymieszaj ze świeżymi ziołami. Dopraw do smaku.
Polecam zmiksować całość przed zawijaniem w pierogi.
Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto. Wycinaj kółka, wypełnij farszem i zawijaj pierogi.
Gotuj na osolonym wrzątku, na wolnym ogniu, przez kilka minut do wypłynięcia.
Podawaj ciepłe, z zasmażką z cebuli, wędzonki lub z sosem czosnkowym.
Smacznego!
4 komentarze
Muszę zrobić wyglądają świetnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
uwielbiam, ja dodaję do farszu także podsmażoną cebulkę ;)
OdpowiedzUsuńPyszności ;)
OdpowiedzUsuńPierogów z kaszą jeszcze nie robiłam, trzeba to zmienić!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!