Tort bezowy z truskawkami i mascarpone
Oj, pyszny sobie tort upiekłam na 29 urodziny! Jestem wielką fanką bezów w każdej postaci, więc i tort musiał być bezowy. Czerwiec to miesiąc, w którym królują truskawki, zatem dodatek do tortu był oczywisty.
Sposobem na udaną bezę jest czas - długo, w niewielkiej temperaturze. Duże znaczenie, choć nadal nie wiem dlaczego, jak pisałam już w przypadku Pavlovej z bananami, ma obrysowanie na papierze do pieczenia miejsca na bezę.
SKŁADNIKI:
(20 cm + 15 cm)
- 8 białek (z dużych jajek - "L")
- 500 g cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki octu (jabłkowy, winny, ryżowy)
- 250 g serka mascarpone cukier puder do osłodzenia (u mnie 3 łyżki - nie lubię zbyt słodkiego serka)
- świeże truskawki (lub inne owoce) 100-200 gramów - wg upodobania
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni.
Blaszkę wyściel papierem do pieczenia i odrysuj na nim kręgi odpowiadające piętrom tortu: 20 i 15 cm.
Umyj i odstaw do ocieknięcia świeże truskawki.
Umyj i odstaw do ocieknięcia świeże truskawki.
Ubij białka na sztywną pianę.
Porcjami, łyżką dodawaj cukier puder, bardzo powoli. Dopiero, kiedy idealnie wymieszasz każdą porcję cukru z jajkami, dodawaj kolejną. Po dodaniu całej ilości cukru (jeśli dasz mniej, beza może nie wyjść taka, jak powinna), dodaj mąką ziemniaczaną i ubijaj całość przez około 3 minuty. Dodaj ocet i ubijaj jeszcze przez minutę.
Wyłóż masę dużą łyżką na odrysowane miejsca na papierze. Delikatnie uformuj (nie za długo, aby beza nie straciła swojej puszystości).
Wstaw bezę do piekarnika i po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni. Susz w tej temperaturze przez 2-3 godziny.
Wyłóż masę dużą łyżką na odrysowane miejsca na papierze. Delikatnie uformuj (nie za długo, aby beza nie straciła swojej puszystości).
Wstaw bezę do piekarnika i po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni. Susz w tej temperaturze przez 2-3 godziny.
Serek mascarpone wymieszaj z niewielką ilością cukru.
Świeże truskawki pokrój na połówki lub jeszcze mniejsze kawałeczki.
Na większą bezę wyłóż serek zmieszany z cukrem (około 2/3 ilości), kilka drobniejszych truskawek i na wierzch mniejszą bezę. Na wierzch mniejszej bezy wyłóż resztę osłodzonego serka i udekoruj truskawkami.
Smacznego!
2 komentarze
Cudo, choć zawsze mam problem - jak to ugryźć ;))
OdpowiedzUsuńTa beza dobrze sie kroi, bo w środku jest puszysta. Zjadam ją błyskawicznie, bez zastanowienia ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!