Szparagi zapiekane z serem
Przyznam, że za poszukiwanie przepisu na zapiekane szparagi zabrałam się z lenistwa. Chciałam szybko (w miarę możliwości) i pysznie przygotować to warzywko. Trafiłam na stronę zwegowani.pl i wypróbowałam ich pomysł. Spośród wielu opcji na zapiekanie szparagów ten przyciągnął mnie właśnie szybkością przygotowania - szparagi przygotowane wg tego przepisu nie wymagały wcześniejszego gotowania.
Użyłam zielonych. Z białymi nie mam żadnego doświadczenia.
Muszę Wam szczerze polecić taką formę przygotowania szparagów. Są kruche i idealnie dosmaczone, a z sosem jajecznym - po prostu poezja :)
Składniki:
(2 porcje)
- 500 g zielonych szparagów
- ser żółty - 4 łyżki tartego na grubych oczkach
- pieprz świeżo mielony
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Do naczynia żaroodpornego nalej oliwę w takiej ilości, aby wszystkie ułożone poziomo szparagi były w niej zanurzone do połowy. Ułóż je najlepiej w jednej warstwie, oprósz świeżo mielonym pieprzem i posyp serem.
Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 10 minut.
Podawaj z ulubionym sosem (polecam jajeczny) i grzankami.
Smacznego!
2 komentarze
Jak one sa zanurzone w tej oliwie to nie sa tłuste?
OdpowiedzUsuńmożna je po upieczeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Ja lubię z oliwą, bo uwielbiam jej smak i ma sporo wartości odżywczych. Wyławiam na talerz łyżką cedzakową i jest smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!