Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Szparagi zapiekane z serem

Autorka 21:24 , , , , ,

Przyznam, że za poszukiwanie przepisu na zapiekane szparagi zabrałam się z lenistwa. Chciałam szybko (w miarę możliwości) i pysznie przygotować to warzywko. Trafiłam na stronę zwegowani.pl i wypróbowałam ich pomysł. Spośród wielu opcji na zapiekanie szparagów ten przyciągnął mnie właśnie szybkością przygotowania - szparagi przygotowane wg tego przepisu nie wymagały wcześniejszego gotowania.


Użyłam zielonych. Z białymi nie mam żadnego doświadczenia.
Muszę Wam szczerze polecić taką formę przygotowania szparagów. Są kruche i idealnie dosmaczone, a z sosem jajecznym - po prostu poezja :)

Składniki:
(2 porcje)
  • 500 g zielonych szparagów
  • ser żółty - 4 łyżki tartego na grubych oczkach
  • pieprz świeżo mielony
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Oczyść szparagi z twardych łusek, odetnij (lub odłam) zdrewniałe końcówki.
Do naczynia żaroodpornego nalej oliwę w takiej ilości, aby wszystkie ułożone poziomo szparagi były w niej zanurzone do połowy. Ułóż je najlepiej w jednej warstwie, oprósz świeżo mielonym pieprzem i posyp serem.

Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 10 minut.
Podawaj z ulubionym sosem (polecam jajeczny) i grzankami.

Smacznego!

Wypróbuj również:

2 komentarze

  1. Jak one sa zanurzone w tej oliwie to nie sa tłuste?

    OdpowiedzUsuń
  2. można je po upieczeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Ja lubię z oliwą, bo uwielbiam jej smak i ma sporo wartości odżywczych. Wyławiam na talerz łyżką cedzakową i jest smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!