Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Trufle czekoladowe z migdałami

Autorka 22:02 , , , , , , , ,

Przepis pochodzi z książeczki "Przysmaki z czekolady". Wiele tu nie zmieniałam, poza tym, że zamiast likieru pomarańczowego dodałam syropu pomarańczowego (ze względu na dzieci). Jeśli dodacie zamiast syropu likieru, podzielcie się wrażeniami :) Dekoracja też różni się od oryginalnej, bo zamiast tartej czekolady użyłam mielonych migdałów.



Z podanej ilości składników wychodzą 20-24 czekoladki w malutkich papilotkach.

Składniki:

  • 180 g półsłodkiej czekolady
  • 2 łyżki syropu lub likieru pomarańczowego
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g mielonych migdałów

Przygotowanie:
Pokruszoną czekoladę wymieszaj z syropem i podgrzewaj w kąpieli wodnej (wstaw w miseczce do garnka z wrzątkiem). Mieszaj do momentu połączenia składników.
Dodaj masło i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Wsyp cukier puder i 2/3 migdałów. Odstaw miskę z kąpieli wodnej i wymieszaj łyżką.
Odstaw do ostudzenia.
Uformuj kulki, obsyp je w reszcie migdałów i wkładaj do papilotek.

Odstaw do lodówki do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

  1. Marta Marczyńska18 grudnia 2019 22:18

    Uwielbiam takie mocno czekoladowe słodkości bo jestem prawdziwą czekoladoholiczką. Moim ulubionym ciastem jest brownie, właśnie ze względu na głęboko czekoladowy smak, jak w Twoich truflach:) Co prawda długo trwało zanim upiekłam brownie idealne. Udało mi się to dopiero jak skorzystałam z porad na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ Polecam wszystkim, którym to ciasto sprawia problemy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!