Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Dorsz pieczony w jogurcie

Autorka 13:29 , , , , , , , , , , , , , , , ,

Przepis oparty na "Zapiekanych filetach z dorsza" z książki "Kuchnia Polska Hanny Szymanderskiej", dopasowany do mojej lodówki i upodobań :)


Składniki:
(2-3 porcje)

  • 3 duże filety z dorsza
  • 1 pomidor
  • 1/2 papryki
  • 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Oczyszczone i umyte filety posyp solą i ostaw do lodówki. 
W tym czasie sparz pomidora, obierz go ze skórki i pokrój w grubą kostkę.
Paprykę pokrój w cienkie paski.
Oliwki pokrój na ćwiartki.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

W rondelku rozpuść masło, dodaj warzywa, posyp solą i pieprzem i duś przez chwilę. 

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim filety na złoty kolor. 

Jogurt wymieszaj z ziołami i przyprawami, dodaj odrobinę cukru. 

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż na nim filety. Na nie wyłóż duszone warzywa i całość polej jogurtowym sosem.

Wstaw na chwilę do piekarnika i zapiekaj całość przez ok. 10 minut.

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!