Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Czekoladki z kremem mascarpone

Autorka 21:44 , , , , , ,

Przepis pochodzi z książeczki "Przysmaki z czekolady". Nieco go zmodyfikowałam i dla ułatwienia Wam pracy dodałam własne zdjęcia krok po kroku. Dodam jeszcze, że ja używałam większych papilotek niż polecane w oryginalnym przepisie - u mnie 2,5 x 4 cm, dlatego zalecam nakładanie podwójnej warstwy czekolady na papilotki. Jeśli używasz mniejszych papilotek, wystarczy pojedyncze smarowanie i tylko 100 g czekolady.


Składniki:
(12 czekoladek o średnicy 4 cm)

  • 200 g + 100 g gorzkiej czekolady 
  • 200 g serka mascarpone
  • opcjonalnie: złoty barwnik w proszku lub kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Płaski talerz lub blaszkę (najlepiej taką do pieczenia ciastek) wyłóż pergaminem. 

200 g czekolady pokrusz w szerokiej misce i ustaw ją w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia czekolady.

Ostrożnie wysmaruj wnętrza papilotek, dokładnie wypełniając karbowane brzegi (1.). Im więcej czekolady, tym lepiej, dlatego równie dobrym sposobem jest posmarowanie kolejnej warstwy po zastygnięciu pierwszej (2.).
Ustaw papilotki do góry dnem i wstaw do lodówki do stwardnienia (30 min do godziny) (3.).

Ostrożnie usuń papilotki. Odstaw czekoladki do lodówki (4.).

Rozpuść 100 g czekolady i wymieszaj z serkiem mascarpone aż do uzyskania jednolitej masy. Wstaw do lodówki i schładzaj. Od czasu do czasu możesz powtarzać ubijanie, aby krem idealnie stężał. 

Wypełnij kremem czekoladowe koszyczki. 
Dobrym pomysłem będzie też posypanie kremu kruszonymi orzechami.

Udekoruj wg uznania.

Smacznego!

Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!