Biszkoptowe serce z wiśniami
Z dużego biszkoptu, jaki upiekłam, ponownie bazując na przepisie z bloga mojewypieki.com, wycięłam serca, z których przygotowałam mini torciki.
Świetnie się prezentują i są pyszne, bo połączenie wiśni z czekoladą jest zawsze niezawodne.
Składniki:- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- dżem wiśniowy
- 100 g ciemnej czekolady
- herbata aromatyczna do nasączenia (1 kubek)
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj cukier małymi porcjami. Cały czas ubijaj. Po dokładnym wymieszaniu piany z cukrem, dodawaj po kolei żółtka (w dalszym ciągu ubijając).
Wymieszaj oba rodzaje mąki. Przesiej i delikatnie, na najniższych obrotach miksera, albo mieszając powoli trzepaczką, dodaj do masy. Delikatne mieszanie jest ważne, aby biszkopt nie stracił puszystości powstałej z ubicia jajek. Inaczej słabo wyrośnie.
Dno tortownicy wyściel papierem do pieczenia. Boków niczym nie smaruj! Wlej ciasto. Piecz w temperaturze 160 - 170ºC około 35 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone (suchy patyczek).
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika. Upuść formę z ciastem z wysokości około 60 cm na podłogę. Odstaw do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Wystudzony biszkopt przekrój na 2 placki. Foremką wytnij w nim mniejsze placki w kształcie serc.
Nasącz biszkopciki herbatą. Odstaw na chwilę. Na jeden z biszkoptów nałóż dżem i przykryj drugim.
Do miseczki pokrusz czekoladę. Wstaw do garnuszka z wrzątkiem i rozpuść w kąpieli.
Płynną czekoladą polej torcik i odstaw do lodówki na około godzinę.
Smacznego!
2 komentarze
pięknie wygląda:) chętnie bym zjadła takie serducho:)
OdpowiedzUsuńserduszko wygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!