Delikatny dorsz pieczony z pomidorami
Szybki sposób na zdrową i smaczną rybkę :)
Oczywiście, klasyfikuję jako danie typu "przegląd lodówki".
- duży filet bez skóry z dorsza
- 1 pomidor
- ok. 10 g sera żółtego
- oliwa z oliwek
- pieprz cytrynowy
- przyprawa do ryb (u mnie Prymat)
- bazylia
Filet oczyść, osusz papierowym ręcznikiem i posyp przyprawami (świeżą bazylię możesz dodać w całych liściach). Polej oliwą z oliwek i odstaw na około godzinę do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni (termoobieg).
Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego razem z pozostałością oliwy.
Pomidora ponakłuwaj nożykiem i sparz wrzątkiem. Zdejmij skórkę i pokrój w plastry.
Plastry układaj na filet.
Zetrzyj na tarce z dużymi otworami ser żółty i posyp nim rybę.
Całość zapiekaj przez około 20 minut.
Rybę podawaj z bagietką, pieczonymi ziemniakami, ryżem, kaszami (lub czymkolwiek innym, co lubisz :) )
1 komentarze
pycha pycha pycha
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!