Jajko idealnie sadzone
Idealnie to dla mnie: płynące żółtko, całkowicie stabilne białko (bez płynących, wodnistych, nieapetycznych "elementów").
Dodatki oczywiście opcjonalnie. U mnie, na tym prezentowanym śniadaniu były 2 plasterki szynki i czarne oliwki.
Składniki:
- 2 duże jajka
- pieprz świeżo mielony
- "Kucharek Smak Lata" lub
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Polecam smażenie na oleju, bo umożliwi ono idealne usmażenie.
Jajka rozbijaj ostrożnie na rozgrzaną patelnię z tłuszczem.
Kiedy dół ładnie się zetnie, przechyl patelnię i, nabierając łyżeczką gorący olej, polewaj nim żółtko. Po chwili góra również pięknie się ścina, a żółtko pozostanie płynące.
Na koniec dopraw do smaku i dodaj ulubione dodatki.
Smacznego!
3 komentarze
Uwielbiam jajka sadzone;)
OdpowiedzUsuńdokladnie takie jest idealne!:) tak, tak!
OdpowiedzUsuńja nigdy nie polewam żółtka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!