Schab zapiekany z chrzanem aroniowym
Szybsza i prostsza wersja pieczeni: Schab w "Aronii do chrzanu"
Tu również wykorzystałam chrzan z aronią ("Aronia do chrzanu" - z Eko-Aru). Sprawdziła się wyśmienicie. Fantastyczny, słodki smak w połączeniu z chrzanem i mięsem gwarantuje pyszny obiad :)
Składniki:
(6 kotlecików)
- 6 plastrów schabu bez kości
- 4 łyżeczki chrzanu z aronią
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki masła
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Plastry schabu lekko rozbij tłuczkiem i posmaruj oliwą z oliwek. Posyp solą i z jednej strony pieprzem świeżo mielonym.
W miseczce wymieszaj: chrzan aroniowy, masło i bułkę tartą. Ucieraj razem do uzyskania jednolitej, plastelinowej masy.
Nakładaj mieszankę na każdy plaster mięsa, nie rozsmarowując jej do brzegów.
Układaj plastry na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku ustawionym na górne grzanie przez około 25 minut.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub kluseczkami.
Smacznego!
1 komentarze
Pomysłowe danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!