Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Łosoś w sosie śmietanowo-pleśniowym ze szpinakiem

Autorka 13:06 , , , , , , , , , , , , ,

Przepis oparłam na przepisie z książki R.Sowy "W poszukiwaniu smaku doskonałego". Wprawdzie nie miałam smardzów, ani chilli (jak proponował autor w oryginalnym przepisie), ale efekt był wspaniały. Łososia podałam w Wigilię. Sprawdził się wyśmienicie.
Składniki:
(dla 5 osób)
  • 800 g fileta z łososia
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebulki
  • 100 g sera Lazur srebrzysty
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego
  • 8 suszonych pomidorków
  • masło do pieczenia
Przygotowanie:
Filet z łososia opłucz i osusz. Pokrój na mniejsze cząstki. 
Wymieszaj 1/4 szklanki oliwy z pieprzem cytrynowym i solą. Dodaj 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Tak przygotowaną marynatą zalej rybę i odstaw na minimum godzinę. 

Pokrój w kostkę cebulę i czosnek. Podsmaż na oliwie. 
Dodaj zamrożony szpinak.
Ser pokrój w grubą kostkę i dodaj do smażenia. Całość smaż jeszcze przez 5 minut. 
Wlej śmietanę i gotuj do zgęstnienia.
Pokrój w kostkę pomidory i dodaj do sosu. Całość dopraw do smaku.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Do naczynia żaroodpornego wyłóż płatki masła. Ułóż rybę i piecz przez 20 minut bez przykrycia.

Tak przygotowaną rybę podawaj z sosem.

Smacznego!

Wypróbuj również:

2 komentarze

  1. Losos to moja ukochana rybka! :)
    Swietny przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też w tym roku przygotowuję łososia na wigilijną kolację :DDD Szukam ciekawych przepisów i twój się do nich jak najbardziej zalicza :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!