Łosoś w sosie śmietanowo-pleśniowym ze szpinakiem
Przepis oparłam na przepisie z książki R.Sowy "W poszukiwaniu smaku doskonałego". Wprawdzie nie miałam smardzów, ani chilli (jak proponował autor w oryginalnym przepisie), ale efekt był wspaniały. Łososia podałam w Wigilię. Sprawdził się wyśmienicie.
(dla 5 osób)
- 800 g fileta z łososia
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- pieprz cytrynowy
- sól
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebulki
- 100 g sera Lazur srebrzysty
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego
- 8 suszonych pomidorków
- masło do pieczenia
Filet z łososia opłucz i osusz. Pokrój na mniejsze cząstki.
Wymieszaj 1/4 szklanki oliwy z pieprzem cytrynowym i solą. Dodaj 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Tak przygotowaną marynatą zalej rybę i odstaw na minimum godzinę.
Pokrój w kostkę cebulę i czosnek. Podsmaż na oliwie.
Dodaj zamrożony szpinak.
Ser pokrój w grubą kostkę i dodaj do smażenia. Całość smaż jeszcze przez 5 minut.
Wlej śmietanę i gotuj do zgęstnienia.
Pokrój w kostkę pomidory i dodaj do sosu. Całość dopraw do smaku.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Do naczynia żaroodpornego wyłóż płatki masła. Ułóż rybę i piecz przez 20 minut bez przykrycia.
Tak przygotowaną rybę podawaj z sosem.
Smacznego!
2 komentarze
Losos to moja ukochana rybka! :)
OdpowiedzUsuńSwietny przepis! :D
ja też w tym roku przygotowuję łososia na wigilijną kolację :DDD Szukam ciekawych przepisów i twój się do nich jak najbardziej zalicza :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!