Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

nie-Pizza z rukolą

Autorka 17:52 , , , , , , , , , , , , ,

Wspaniała modyfikacja genialnej pizzy, którą jedliśmy w restauracji (również ciekawej, moja recenzja na blogu: Veni, Vidi, Comedi). Modyfikacja na potrzeby i możliwości własnej lodówki no i z potrzeby poświęcenia maximum uwagi dzieciątku, nie szarpnęłam się jeszcze na samodzielne wykonanie ciasta do pizzy. Niemniej, wyszło pysznie. Zachęcam do wypróbowania i modyfikowania oraz chwalenia się efektami na fanpage'u (link u dołu).

Składniki:
  • 1 ciasto francuskie
  • 0,5 pomidora
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli
  • łyżeczka pesto (ze słoiczka lub przepisu)
  • pęczek świeżej rukoli
  • ok. łyżka świeżej bazylii
  • 3 plastry szynki gotowanej (idealna byłaby parmeńska)
  • ok. 50 g żółtego sera (startego)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 
Ciasto rozłóż w formie do pieczenia (u mnie forma do tarty) na pergaminie i upiecz. (wskazówki dot. pieczenia ciasta francuskiego w dziale: "Triki i Porady"). 

Pomidora pokrój w plastry. Szynkę w kwadraty (dowolnej wielkości), cebulę w półplastry.
Upieczone ciasto posmaruj odrobiną pesto. Wyciśnij na nie czosnek. Ułóż piórka cebuli i resztę składników (bez ziół). Posyp żółtym serem i zapiekaj do czasu aż szynka się zacznie skręcać :) a ciasto rumienić. 

Na wierzch upieczonej "pizzy" porozrzucaj świeże liście rukoli i bazylii. 

Smacznego!

Wypróbuj również:

2 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!