Schab z jajkiem sadzonym
Mała wariacja na temat tradycyjnego, niemieckiego sznycla. Wersja mniej okazała, ale równie smaczna.
(2 porcje)
- 300g schabu
- 2 jajka
- ulubione przyprawy słone
- maggi
- olej do smażenia jajek
- masło do smażenia schabu
Przygotowanie:
Schab pokrój na plastry i rozbij możliwie cienko. Obsyp przyprawami z obu stron i zostaw na moment w lodówce.
Klaruj masło (jeśli stopiło się na jednolitą, klarowną masę, bez żadnych białych "farfocli", to znaczy, że masz prawdziwe, dobre masło :) )
Na maśle smaż plastry schabu z obu stron, ale bardzo krótko. Max 5 minut. Ważne, żeby schab pozostał sprężysty. Dla pewności, że został dokładnie usmażony, polecam nakłucie go widelcem lub nacięcie nożem - jeśli wypływający sok jest różowy, należy jeszcze chwilę pozostawić mięso na patelni.
Na oddzielnej patelni usmaż jajka. W tym przypadku polecam smażenie na oleju, bo umożliwi ono trik, mający na celu idealne usmażenie jajka bez ciągnącego się białka (którego nie znoszę!). Kiedy dół ładnie się zetnie, przechyl patelnię i, nabierając łyżeczką gorący olej, polewaj nim żółtko. Po chwili góra również pięknie się ścina, a żółtko pozostanie płynące.
Usmażone jajka układaj na plastry schabu.
Polecam podane z pieczonymi ziemniaczkami i surówką sezonową np. rzodkiew.
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!