Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Quesadillas z wędzonką

Autorka 10:56 , , , , , , , , , , , , ,

Jedna z wielu ciekawych opcji na wykorzystanie tortilli. Tradycyjnie Quesadillas przygotowuje się prawie jak nasze naleśniki - placek do smażenia z farszem składa się na pół. Jednak ja wolę przygotowanie w formie dwóch oddzielnych placków.

Jak sama nazwa wskazuje, główną rolę w tej przekąsce stanowi ser (queso - z hiszp. ser) i tutaj tego sera nie żałujemy. Musi być dobry i wyrazisty w smaku (polecam podlaski, gouda), musi też dobrze się rozpuszczać, nie wyparowywać z potrawy - ser jest spoiwem obu placków i farszu.

Przyznam, że tym razem z ambicją robienia wszystkiego samej - wygrała chęć szybkiego przegryzienia czegoś smacznego, dlatego tortille wykorzystałam kupione. Kiedyś, jak tylko czas pozwoli, zdecyduję się na przygotowanie własnych placków :)

Składniki:
(na 1 porcję)
  • 2 placki tortilli
  • 1/4 papryki zielonej
  • ser żółty (około 10 g)
  • 0,5 czerwonej cebulki
  • 3 plasterki wędzonej polędwicy
  • 3 plastry świeżego pomidora
  • czosnek granulowany
  • majonez do posmarowania placka
Przygotowanie:

Paprykę, cebulkę, mięso, pomidora pokrój w kostkę.

Ser żółty potarkuj.

Jeden placek tortilli posmaruj cienko majonezem i posyp czosnkiem. Na to wsyp równomiernie wszystkie pokrojone składniki. Na wierzch posyp grubą warstwą sera. 

Całość przykryj drugim plackiem tortilli (niczym nie smarowanym!) i dokładnie dociśnij.

Rozgrzej patelnię. Tutaj wymagana jest dobra, nie potrzebująca tłuszczu patelnia lub grill elektryczny z zamykaną, zaciskającą pokrywką (ew. opiekacz).

Na rozgrzaną patelnię układaj ostrożnie tortille - do dna patelni powinna na początku dotykać warstwa górna - pod którą znajduje się ser. Po chwili (ok.2 minuty) przewróć podwójny placek na drugą stronę. Efekt powinien być taki, że tortille staną się chrupiące, a cały środek zostanie zalany rozpuszczonym serem.

Quesadillas podaje się pokrojone na ćwiartki lub mniejsze trójkąciki. Ja do krojenia używam okrągłego nożyka do pizzy - dzięki temu placki się nie rozdzielają.

Można (choć nie koniecznie trzeba) podawać z ulubionymi dipami - czosnkowym, chilli.

Idealna przekąska do wieczornego seansu filmowego lub jako drugie śniadanie.

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

  1. Właśnie zastanawiałam się jak to można zrobić, czy trzeba mieć jakiś specjalny opiekacz? a tu okazuje się, że dobra patelnia wystarczy!:) super!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!