Grillowany czosnek
Proste i pyszne! Tym "patentem" do czosnku przekonaliśmy nie jednego/jedną przeciwnika/przeciwniczkę czosnku. Świetny dodatek do karkóweczki, pieczonych ziemniaków, wspaniale sprawdza się do grillowanych grzanek - po upieczeniu pozwala spokojnie wyciskać się z łupinek i smarować jak masełko, a przy tym traci swój ostry smak, a zapach nie utrzymuje się tak jak po świeżym czy granulowanym. Pyszne, słodkawe, aromatyczne! Polecam :)
- główka świeżego czosnku (w dowolnej ilości)
Przygotowanie:
Na rozgrzany ruszt ułóż całe, nie obierane, główki czosnku i piecz przez około 15 minut nad niezbyt silnym żarem. Łupinka może się nieco przyrumienić, ważne, aby ząbki w środku były miękkie.
Tak upieczony czosnek porozdzielaj na pojedyncze ząbki i wyciskaj je np. na grzankę. Powinien dać się rozsmarować.
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!