Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Przydymione penne w sosie śmietanowo - serowym

Autorka 16:24 , , , , , , , , ,

Przepis BAZUJĄCY na smaku tradycyjnej Carbonary. Nie jest to przepis na oryginalną włoską Carbonarę - nie ma tu jajka, jest czosnek i śmietana. Zanim znalazłam przepis na właściwą carbonarę, przygotowałam tę, własną, w oparciu o smak Pasty, którą jadłam w restauracji.

"Przydymione", bo z wędzonym boczkiem :)

Składniki:
(na 2 porcje)
  • makaron penne
  • 1 mała cebulka
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki serka topionego (sprawdziłam: "Do smarowania" i taki w kiełbasce)
  • 200 ml śmietany 18% (słodkiej, np. Łaciata)
  • świeża bazylia
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta Kucharka
Przygotowanie:

Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, pamiętając o dodaniu oliwy.

Boczek pokrój w paseczki i usmaż na chrupiąco. Najlepiej na patelni bez tłuszczu - wystarczająca jego ilość wysmaży się z boczku.

W drobną kosteczkę pokrój czosnek i cebulkę.

Czosnek dorzuć do boczku i, kiedy zacznie już syczeć, dorzuć cebulkę.

Zlej wytopiony tłuszcz.

Dodaj serek topiony i przez chwilę go rozpuszczaj. Po ok. 2 minutach (jeszcze zanim się całkowicie rozpuścił) do zawartości patelni dodaj śmietanę i świeże zioła. Pamiętaj, aby świeżych ziół nie kroić metalowym niożem - tracą wtedy wszystkie wartości odżywcze. Polecam porwanie ich w palcach albo krojenie nożem ceramicznym. 

Doprawianie przyprawami z solą pozostaw na sam koniec, bo gęstniejąca śmietana, tracąc wodę, staje się intensywniejsza w smaku i łatwo wtedy o przesolenie potrawy.

Makaron można podawać polany sosem, lub po wymieszaniu z sosem w garnku.

Smacznego!


Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!