Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

kolorowe Quesadillas

Autorka 10:42 , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Kolejna, ciekawa propozycja na wykorzystanie meksykańskich tortilli.

Zgodnie z nazwą, główną rolę w tej przekąsce stanowi ser (queso - z hiszp.) i ważne jest, aby był wyrazisty i w sporej ilości.

Ponownie, z braku czasu na wyrabianie ciasta, wałkowanie i smażenie, bazowałam na plackach gotowych.


SKŁADNIKI:
(na 1 porcję)
  • 2 placki tortilli 
  • 1/4 papryki zielonej 
  • ser żółty (około 10 g) 
  • 0,5 czerwonej cebulki 
  • 2 łyżki kukurydzy 
  • 3 plastry świeżego pomidora 
  • 2 plastry pomidora suszonego 
  • 5 czarnych oliwek 
  • łyżka majonezu 
  • czosnek granulowany 

PRZYGOTOWANIE

Paprykę, cebulkę, pomidory, pokrój w kostkę. Oliwki w plasterki.

Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Jeden placek tortilli posmaruj łyżką majonezu i posyp czosnkiem. Na to wsyp równomiernie wszystkie pokrojone składniki. Na wierzch posyp grubą warstwą sera.

Całość przykryj drugim plackiem tortilli i dokładnie dociśnij.

Rozgrzej patelnię. Tutaj wymagana jest dobra, nie przywierająca patelnia lub grill elektryczny z zamykaną, zaciskającą pokrywką (ew. opiekacz).

Na rozgrzaną patelnię układaj ostrożnie tortille - do dna patelni powinna na początku dotykać warstwa górna - pod którą znajduje się ser. Po chwili (ok.2 minuty) przewróć podwójny placek na drugą stronę. Efekt powinien być taki, że tortille staną się chrupiące, a cały środek zostanie zalany rozpuszczonym serem.
Quesadillas podaje się pokrojone na ćwiartki lub mniejsze trójkąciki. Ja do krojenia używam radełka do pizzy.

Idealna przekąska na wieczór np. do seansu filmowego :) lub jako drugie śniadanie.

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!