kolorowe Quesadillas
Kolejna, ciekawa propozycja na wykorzystanie meksykańskich tortilli.
Zgodnie z nazwą, główną rolę w tej przekąsce stanowi ser (queso - z hiszp.) i ważne jest, aby był wyrazisty i w sporej ilości.
Ponownie, z braku czasu na wyrabianie ciasta, wałkowanie i smażenie, bazowałam na plackach gotowych.
SKŁADNIKI:
(na 1 porcję)
PRZYGOTOWANIE
- 2 placki tortilli
- 1/4 papryki zielonej
- ser żółty (około 10 g)
- 0,5 czerwonej cebulki
- 2 łyżki kukurydzy
- 3 plastry świeżego pomidora
- 2 plastry pomidora suszonego
- 5 czarnych oliwek
- łyżka majonezu
- czosnek granulowany
PRZYGOTOWANIE
Paprykę, cebulkę, pomidory, pokrój w kostkę. Oliwki w plasterki.
Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Jeden placek tortilli posmaruj łyżką majonezu i posyp czosnkiem. Na to wsyp równomiernie wszystkie pokrojone składniki. Na wierzch posyp grubą warstwą sera.
Całość przykryj drugim plackiem tortilli i dokładnie dociśnij.
Rozgrzej patelnię. Tutaj wymagana jest dobra, nie przywierająca patelnia lub grill elektryczny z zamykaną, zaciskającą pokrywką (ew. opiekacz).
Na rozgrzaną patelnię układaj ostrożnie tortille - do dna patelni powinna na początku dotykać warstwa górna - pod którą znajduje się ser. Po chwili (ok.2 minuty) przewróć podwójny placek na drugą stronę. Efekt powinien być taki, że tortille staną się chrupiące, a cały środek zostanie zalany rozpuszczonym serem.
Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Jeden placek tortilli posmaruj łyżką majonezu i posyp czosnkiem. Na to wsyp równomiernie wszystkie pokrojone składniki. Na wierzch posyp grubą warstwą sera.
Całość przykryj drugim plackiem tortilli i dokładnie dociśnij.
Rozgrzej patelnię. Tutaj wymagana jest dobra, nie przywierająca patelnia lub grill elektryczny z zamykaną, zaciskającą pokrywką (ew. opiekacz).
Na rozgrzaną patelnię układaj ostrożnie tortille - do dna patelni powinna na początku dotykać warstwa górna - pod którą znajduje się ser. Po chwili (ok.2 minuty) przewróć podwójny placek na drugą stronę. Efekt powinien być taki, że tortille staną się chrupiące, a cały środek zostanie zalany rozpuszczonym serem.
Quesadillas podaje się pokrojone na ćwiartki lub mniejsze trójkąciki. Ja do krojenia używam radełka do pizzy.
Idealna przekąska na wieczór np. do seansu filmowego :) lub jako drugie śniadanie.
Smacznego!
Smacznego!
1 komentarze
uwielbiam kolorowe dania
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!