Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Pikantne Enchiladas z parowanym kurczakiem

Autorka 16:39 , , , , , , , , , , , , , , ,

Kolejna z meksykańskich wariacji na temat tortilli :) Smak ciekawy, bo jest połączeniem delikatnego kurczaka w śmietanie i pikantnych jalapeno w pomidorowym sosie.

Składniki:
(na 4 ruloniki - dla 2 osób)
  • marynowane Jalapeno
  • pół świeżej, zielonej papryki
  • 200 - 250g filetów z piersi kurczaka
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół puszki pomidorków krojonych
  • 100 ml śmietany 18%
  • ok. 0,5 szkl. startego sera Ementaler
  • 4 placki tortilli
  • olej do smarowania formy i smażenia
  • świeża bazylia
  • Kucharek


Przygotowanie:

Umyj i oczyść mięso. Przypraw.

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni (termoobieg).

Zagotuj wodę w parowniku i ugotuj na parze filet z piersi kurczaka (ok.10-15 minut). 
Ugotowanego kurczaka pokrój w kostkę i odłóż do miseczki.

Pokrój cebulkę i czosnek w kostkę. Pokrój Jalapeno w kostkę (ja wykorzystałam konserwowe, krojone w plasterki - wykorzystałam 5 plasterków i potrawa wyszła dość pikantna).

Na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Połowę odłóż do miseczki z kurczakiem. 
Na patelnię, do cebuli, dodaj czosnek i smaż do momentu lekkiego przyrumienienia czosnku. Dodaj Jalapeno i pomidory z puszki, przypraw i dodaj świeżą bazylię. Smaż razem przez około 2 minuty i odstaw z palnika.

Do miseczki z kurczakiem i cebulką dodaj śmietanę, 2 łyżki startego sera i pokrojoną w kostkę paprykę świeżą. Wymieszaj równomiernie.

Przygotuj niskie, szerokie naczynie żaroodporne i posmaruj je odrobiną oleju.

Każdą z tortilli połóż kolejno na sosie pomidorowym. Odkładając na bok, umieść na każdym placku (na stronę zanurzoną wcześniej w sosie) 1/4 masy z kurczaka i dodatków. Zwijaj enchiladas i układaj w naczyniu złączeniem placka w dół. Zalej je sosem pomidorowym i posyp grubą warstwą tartego sera.

Piecz bez przykrycia do momentu lekkiego przyrumienienia i rozpuszczenia sera (ok. 15 minut).

Smacznego!

Wypróbuj również:

3 komentarze

  1. Wygląda przepysznie! Taki danie lubią chyba wszyscy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nic, tylko zaopatrzyć się w widelec i wcinać!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!