Naleśniki orkiszowe z brokułem
Składniki:
CIASTO:
- 1 jajko (duże lub 2 małe)
- woda gazowana
- szczypta soli
- mąka orkiszowa
FARSZ:
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 4 plastry wędzonego boczku
Przygotowanie:
NALEŚNIKI:
Rozbij jajka i dodaj wodę w ilości odpowiadającej ilości ciasta, jaką chcesz uzyskać. Dodawaj mąkę i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej, zagęszczonej masy.
Ogólna reguła co do grubości naleśników jest taka, że im gęstsze ciasto, tym grubsze naleśniki.
Smaż bez tłuszczu, wylewając ciasto na rozgrzaną patelnię o nieprzywieralnej powłoce. Są dwie metody nakładania ciasta na patelnię: rozlewanie go po całej jej powierzchni przechylając patelnię lub rozsmarowywanie ciasta łyżką na powierzchni. Drugi sposób jest szczególnie przydatny jeśli ciasto jest gęstsze.
FARSZ:
Umyj brokuła i podziel go na duże różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie.
Po odsączeniu przełóż do miseczki i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij (pod koniec dodaj pokrojony w cienkie paseczki boczek).
Całość dodaj do brokuła. Wymieszaj.
Farsz nakładaj na połowę naleśnika i zawijaj w ruloniki. Przed podaniem przekrój na pół.
Możesz też posypać startym żółtym serem i podgrzać przez chwilę w piekarniku.
Podawaj z ulubioną sałatką.
Smacznego!
1 komentarze
Noooo , z brokułem jeszcze nie jadłam i chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!