Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Naleśniki orkiszowe z brokułem

Autorka 20:57 , , , , , , , , , , , , ,

Składniki:
CIASTO:
  • 1 jajko (duże lub 2 małe)
  • woda gazowana
  • szczypta soli
  • mąka orkiszowa
FARSZ:
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 4 plastry wędzonego boczku
Przygotowanie:
NALEŚNIKI:
Rozbij jajka i dodaj wodę w ilości odpowiadającej ilości ciasta, jaką chcesz uzyskać. Dodawaj mąkę i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej, zagęszczonej masy. 

Ogólna reguła co do grubości naleśników jest taka, że im gęstsze ciasto, tym grubsze naleśniki.

Smaż bez tłuszczu, wylewając ciasto na rozgrzaną patelnię o nieprzywieralnej powłoce. Są dwie metody nakładania ciasta na patelnię: rozlewanie go po całej jej powierzchni przechylając patelnię lub rozsmarowywanie ciasta łyżką na powierzchni. Drugi sposób jest szczególnie przydatny jeśli ciasto jest gęstsze. 

FARSZ:
Umyj brokuła i podziel go na duże różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie. 
Po odsączeniu przełóż do miseczki i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. 

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij (pod koniec dodaj pokrojony w cienkie paseczki boczek).
Całość dodaj do brokuła. Wymieszaj.

Farsz nakładaj na połowę naleśnika i zawijaj w ruloniki. Przed podaniem przekrój na pół. 
Możesz też posypać startym żółtym serem i podgrzać przez chwilę w piekarniku.

Podawaj z ulubioną sałatką.

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!