Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Orzechowe muffiny z białą polewą

Autorka 13:18 , , , , , , , , ,

SKŁADNIKI:
(na ok. 12 sztuk)
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (Prymat)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • garść kruszonych orzechów włoskich
  • biała polewa ekspresowa (u mnie tym razem Dr Oetker) - lub tabliczka rozpuszczonej, białej czekolady
UWAGA! TUTAJ ZNAJDZIESZ WYPRACOWANY PRZEZE MNIE PRZEPIS NA IDEALNIE WIGLOTNE I DŁUGO UTRZYMUJĄCE ŚWIEŻOŚĆ CIASTO MUFFINKOWE


PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, olej, jajko.

Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche i wymieszaj niezbyt dokładnie łyżką. Na koniec dodaj orzechy i przemieszaj wszystko razem.

Masę nalewaj do foremki - do 3/4 głębokości dołeczków.

Upieczone muffiny polej, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu, polewą z białej czekolady.

Piecz ok. 15 - 20 min.

Smacznego!

Wypróbuj również:

3 komentarze

  1. Z przyjemnością informuję, że nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog http://studenteat.blogspot.com/2012/11/libster-blog.html
    Będzie mi miło, jeśli przyłączysz się do zabawy. Pozdrawiam seredcznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka ładna mini babeczka!:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!