Orzechowe muffiny z białą polewą
SKŁADNIKI:
(na ok. 12 sztuk)
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (Prymat)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- garść kruszonych orzechów włoskich
- biała polewa ekspresowa (u mnie tym razem Dr Oetker) - lub tabliczka rozpuszczonej, białej czekolady
UWAGA! TUTAJ ZNAJDZIESZ WYPRACOWANY PRZEZE MNIE PRZEPIS NA IDEALNIE WIGLOTNE I DŁUGO UTRZYMUJĄCE ŚWIEŻOŚĆ CIASTO MUFFINKOWE
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, olej, jajko.
Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche i wymieszaj niezbyt dokładnie łyżką. Na koniec dodaj orzechy i przemieszaj wszystko razem.
Masę nalewaj do foremki - do 3/4 głębokości dołeczków.
Upieczone muffiny polej, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu, polewą z białej czekolady.
Piecz ok. 15 - 20 min.
Smacznego!
3 komentarze
Z przyjemnością informuję, że nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog http://studenteat.blogspot.com/2012/11/libster-blog.html
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło, jeśli przyłączysz się do zabawy. Pozdrawiam seredcznie :)
jaka ładna mini babeczka!:-)
OdpowiedzUsuńJakie śliczności:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!