Aromatyczne muffiny z jabłkami i orzechami włoskimi
Pomysł na te muffinki zaczerpnęłam z bloga, który jest moim wypiekowym guru: Moje Wypieki
Świetne połączenie kruchości orzechów z miękkością i lekko wyostrzającym całość smakiem jabłek. Wszystko wzbogacone wspaniałym aromatem przyprawy do piernika Prymatu.
SKŁADNIKI:
(na 12 muffinów)
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (Prymat)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- garść kruszonych orzechów włoskich
- 3 jabłka
UWAGA! TUTAJ ZNAJDZIESZ WYPRACOWANY PRZEZE MNIE PRZEPIS NA IDEALNIE WIGLOTNE I DŁUGO UTRZYMUJĄCE ŚWIEŻOŚĆ CIASTO MUFFINKOWE
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, olej, jajko.
Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche i wymieszaj niezbyt dokładnie łyżką.
Jabłka obierz i pokrój w kosteczkę, dodaj do masy. Na koniec dodaj orzechy i przemieszaj wszystko razem.
Masę nalewaj do foremki - do 3/4 głębokości dołeczków.
Piecz ok. 15 - 20 min.
Smacznego!
4 komentarze
Oj jak pysznie...
OdpowiedzUsuńMocno orzechowe muffiny są zdecydowanie na przedzie mojej listy "do zrobienia" :)
OdpowiedzUsuńsuper te muffinki ,uwielbiam takie smaki ;)
OdpowiedzUsuńlubie, gdy orzechy chrupią w ciastku
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!