Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Aromatyczne muffiny z jabłkami i orzechami włoskimi

Autorka 21:29 , , , , , , , , , ,

Pomysł na te muffinki zaczerpnęłam z bloga, który jest moim wypiekowym guru: Moje Wypieki 
Świetne połączenie kruchości orzechów z miękkością i lekko wyostrzającym całość smakiem jabłek. Wszystko wzbogacone wspaniałym aromatem przyprawy do piernika Prymatu.



SKŁADNIKI:
(na 12 muffinów)
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (Prymat)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • garść kruszonych orzechów włoskich
  • 3 jabłka

UWAGA! TUTAJ ZNAJDZIESZ WYPRACOWANY PRZEZE MNIE PRZEPIS NA IDEALNIE WIGLOTNE I DŁUGO UTRZYMUJĄCE ŚWIEŻOŚĆ CIASTO MUFFINKOWE


PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, olej, jajko.

Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche i wymieszaj niezbyt dokładnie łyżką. 
Jabłka obierz i pokrój w kosteczkę, dodaj do masy. Na koniec dodaj orzechy i przemieszaj wszystko razem.

Masę nalewaj do foremki - do 3/4 głębokości dołeczków.

Piecz ok. 15 - 20 min.

Smacznego!

Wypróbuj również:

4 komentarze

  1. Mocno orzechowe muffiny są zdecydowanie na przedzie mojej listy "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super te muffinki ,uwielbiam takie smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubie, gdy orzechy chrupią w ciastku

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!