Kukurydziana salsa
Polecam jako dodatek do mięs, do tortilli albo jako samodzielna sałatka! Pysznie i kolorowo!
Składniki:
(na pół miseczki)
- puszka kukurydzy
- pół czerwonej, średniej cebuli
- 1 małe awokado
- pół limonki
- 4 pomidorki koktajlowe
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Awokado obierz i pokrój w grubą kostkę.
Przy wyborze awokado kieruj się zawsze jego dojrzałością - tylko dojrzałe awokado ma dobry smak. Niedojrzałym łatwo się zrazić. Aby dobrze wybrać należy sprawdzić, trzymając owoc grubszym końcem w swoją stronę, czy łatwo się wgniata w tym miejscu. Jeśli jest twarde, oznacza to, że jest niedojrzałe. Owszem, możemy je kupić, ale nie radzę jeść go tego samego dnia. Aby dojrzało (bo często nie mamy zbyt dużego wyboru w sklepie) musimy odłożyć je na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Przesyp awokado do miseczki i od razu skrop sokiem z limonki (wtedy nie pociemnieje).
Do awokado dodaj kukurydzę i wciśnij czosnek.
Cebulkę pokrój na piórka i dodaj do miseczki.
Pomidorki pokrój w ćwiartki i również dodaj do reszty.
Wszystko w miseczce wymieszaj (najlepiej ręką - wtedy nie pozgniatasz awokado :) ).
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!