Tostadas z kurczakiem
... na salsie z kukurydzy i pod ziemniaczaną pierzynką czyli meksykańskie danie z polskim akcentem :)
(2 porcje)
NA SALSĘ:
- puszka kukurydzy
- pół czerwonej, średniej cebuli
- 1 małe awokado
- pół limonki
- 4 pomidorki koktajlowe
- ząbek czosnku
RESZTA:
- 2 placki tortilli
- 250 g filetów z piersi kurczaka
- 3 ziemniaki
- słodki sos chilli
- pergamin do pieczenia
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, ustaw na grzanie od góry.
Przygotuj salsę wg przepisu w linku.
Ziemniaki obierz i ugotuj w solonej wodzie. Zmiksuj blenderem na jedwabiste puree
Kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj ze słodkim sosem chilli. Wyłóż na płytkie naczynie do pieczenia, wyścielone pergaminem. Radzę wykładać kurczaka na dwa oddzielne miejsca, tworząc takie placuszki (odpowiadające ilości porcji).
Na porcje z kurczaka wylewaj puree ziemniaczane, dokładnie na całą powierzchnię.
Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez 20 minut.
Na suchej patelni rozgrzej placki tortilli i ułóż na oddzielnych talerzach. Na całą powierzchnię placków nałóż salsę. Na salsę ostrożnie ułóż "zapiekaneczki" z kurczaka i ziemniaków.
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!