Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Tostadas z kurczakiem

Autorka 19:19 , , , , , , , , , , , , , ,

... na salsie z kukurydzy i pod ziemniaczaną pierzynką czyli meksykańskie danie z polskim akcentem :)


Jeśli podoba Ci się ten przepis, zagłosuj na mnie w Blogerchef (rubryka po prawej).


Składniki:
(2 porcje)

NA SALSĘ:
  • puszka kukurydzy
  • pół czerwonej, średniej cebuli
  • 1 małe awokado
  • pół limonki
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • ząbek czosnku
RESZTA:
  • 2 placki tortilli
  • 250 g filetów z piersi kurczaka
  • 3 ziemniaki
  • słodki sos chilli
  • pergamin do pieczenia
Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, ustaw na grzanie od góry.

Przygotuj salsę wg przepisu w linku.  

Ziemniaki obierz i ugotuj w solonej wodzie. Zmiksuj blenderem na jedwabiste puree

Kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj ze słodkim sosem chilli. Wyłóż na płytkie naczynie do pieczenia, wyścielone pergaminem. Radzę wykładać kurczaka na dwa oddzielne miejsca, tworząc takie  placuszki (odpowiadające ilości porcji). 
Na porcje z kurczaka wylewaj puree ziemniaczane, dokładnie na całą powierzchnię.

Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez 20 minut.

Na suchej patelni rozgrzej placki tortilli i ułóż na oddzielnych talerzach. Na całą powierzchnię placków nałóż salsę. Na salsę ostrożnie ułóż "zapiekaneczki" z kurczaka i ziemniaków.

Smacznego!

Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!