Ciasto marchewkowe

Przepisem wyjściowym był przepis z osławionego bloga mojewypieki.com (oryginalny przepis Doroty tutaj).
W mojej wersji nie ma bakalii, jak w klasycznym cieście marchewkowym, bo to ciasto piekłam na przyjęcie urodzinowe mojego synka, który nie lubi tego typu dodatków w słodkościach. Ty możesz śmiało dodać orzechy włoskie i inne bakalie. Pamiętaj jednak, żeby orzechy pokruszyć.
Ja w swoim cieście nie dodawałam zbyt dużo proszku do pieczenia, z uwagi na to, że jego smakoszami miały być głównie dzieci. Ciasto w związku z tym nie wyrosło spektakularnie, więc jeśli chcesz, dodaj nawet 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem, jaki tu proponuję jest łagodniejszy niż oryginalna wersja, ale nadal zachowuje lekko słonawą nutę, która wspaniale podkreśla aromaty przypraw w cieście.
SKŁADNIKI:
(na formę o średnicy 20 cm)
CIASTO:
(składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta sody oczyszczonej (możesz dodać nawet całą łyżeczkę - ja nie lubię posmaku sody w cieście)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika / ciastek korzennych lub mieszanki przypraw: cynamon+kardamon+mielony goździk
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- pół szklanki tartego na grubych oczkach jabłka
- szklanka tartej na grubych oczkach marchwi
- 2 jajka
KREM:
- 100 g serka śmietankowego do smarowania typu philadelphia / łaciate
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- opcjonalnie: kilka kostek białej czekolady do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj dwie miseczki.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
Dno formy do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól.
W drugiej misce wymieszaj składniki wilgotne: jajka - roztrzep, olej.
Połącz składniki z obu naczyń, dodaj starte jabłko i marchew.
Masę przełóż do formy i wstaw do piekarnika. Piecz ciasto przez około 45 minut, sprawdzając patyczkiem - jeśli będzie suchy - ciasto można wyjąć.
Ciasto ostudź w formie, po czym wyjmij na kratkę i pozwól wystygnąć, zdejmując papier do pieczenia.
W czasie stygnięcia ciasta, przygotuj krem:
W misie miksera umieść serki i cukier puder, miksuj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji - nie przedłużaj miksowania, aby nie zwarzyć serka.
Ostudzone ciasto posmaruj kremem.
Ja przygotowywałam niezbyt wyrośnięte ciasto, ale jeśli dodajesz więcej proszku do pieczenia, a Twoje ciasto wyrasta większe, możesz pokusić się o przekrojenie go i przełożenie kremem - wtedy przygotuj krem z podwójnej ilości składników.
Smacznego!
1 komentarze
Idealne! Uwielbiam ciasto marchewkowe ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!