Grillowana pierś kurczaka w marynacie miodowo - musztardowej
Ciekawe połączenie słodyczy miodu z ostrym smakiem musztardy. Cudnie soczysta, krótko grillowana pierś kurczaka.
(2 porcje)
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka przyprawy grillowej (u mnie Prymatu)
- 1-2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Umyj mięso i przekrój na cieńsze kawałki.
W miseczce wymieszaj: miód, musztardę, przyprawę i oliwę. Tak przygotowaną marynatą natrzyj przygotowane mięso.
Rozgrzej grill lub ruszt w piekarniku i piecz mięso do uzyskania złotego koloru.
(aby się upewnić czy mięso jest w środku upieczone należy wkłóć w nie róż lub widelec - jeśli nie wycieka różowa ciecz, oznacza to, że mięso jest już gotowe).
Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniaczkami, pieczonymi brokułami, pieczonymi buraczkami.
Smacznego!
4 komentarze
moja ulubiona marynata!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię polędwiczki w takim wydaniu, będę musiała spróbować jeszcze kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńJej uwielbiam piersi grillowane, a jeszcze w takiej marynacie niebiańskiej!!!
OdpowiedzUsuńI do tego warzywka grillowane z ziołami ach....
Pozdrawiam i zapraszam do siebie no i oczywiście obserwuję:)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
Przyrządziłem, upiekłem, zjadłem. Polecam! Wspaniała marynata.
OdpowiedzUsuń(w piekarniku, z frytkami, niestety nie miałem warzyw ale polecam do tego sałatkę: sałata lodowa, pomidor, cebula czerwona, ogórek surowy, lekko polane miodem)
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!