Sos kaparowo - śmietanowy (do ryby)
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki kaparów w occie winnym
- 100 ml śmietany 18% (u mnie "Łaciata")
- 1 łyżka masła klarowanego
- pieprz świeżo mielony
- koperek świeży lub mrożony
Przygotowanie:
Czosnek posiekaj na drobniutką kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i lekko zrumień na nim czosnek.
Dodaj koperek (nie musi być drobno siekany), kapary i wyciśnij sok z połowy cytryny. Po ok. 2 minutach odstaw patelnię, odczekaj chwilę, aż przestanie wrzeć i dodaj śmietanę ciągle wszystko mieszając, aby się nie zważyła!
Przypraw pieprzem i delikatnie podgrzewaj do zgęstnienia sosu.
Na patelni rozgrzej masło i lekko zrumień na nim czosnek.
Dodaj koperek (nie musi być drobno siekany), kapary i wyciśnij sok z połowy cytryny. Po ok. 2 minutach odstaw patelnię, odczekaj chwilę, aż przestanie wrzeć i dodaj śmietanę ciągle wszystko mieszając, aby się nie zważyła!
Przypraw pieprzem i delikatnie podgrzewaj do zgęstnienia sosu.
Smacznego!
7 komentarze
Właśnie takiego przepisu szukałam.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcieszę się, że mogłam pomóc :) Smacznego!
UsuńPyszny sos -dziekuje...:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńChcę niebawem przygotować rybę według tego przepisu: https://mowisalmon.pl/recipe/grillowane-szaszlyki-z-lososia/ - czy myślisz, że Twój sos będzie pasować do ryby przygotowanej w formie szaszłyka? Jakie jest Twoje zdanie na ten temat?
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Lubię kuchnie zawierającą ryby. Zdrowe są i powinno się ich sporo jeść
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!