Sos cytrynowy do ryby
Nareszcie udało mi się odtworzyć smak sosu z jednej z restauracji, w której podawany jest z łososiem gotowanym na parze i brokułami. Pyszny, idealnie łączy się ze smakiem tej ryby. Niezbyt kwaśny, niezbyt ciężki. Jak dla mnie idealny.
Składniki:
(na 2-3 porcje)
- 3 łyżki masła
- ok. 2 łyżek mąki
- woda wg potrzeb
- sok z 1/2 cytryny
- sól (jeśli wolisz, użyj przyprawy uniwersalnej - polecam vegetę natur - trochę zdrowiej)
- łyżeczka suszonej włoszczyzny
- pieprz
- odrobina śmietany 18% słodkiej
Na patelni rozpuść masło. Zagęść mąką - zasmażka. Lekko osól. Dodaj sok z cytryny i pieprz. Całość mieszaj i pilnuj, aby sos był stale jednolicie gładki. W razie potrzeby dodawaj wodę.
Na koniec możesz dodać odrobinę śmietany (choć nie jest ona tu niezbędna).
Po dodaniu śmietany nie dopuść do zagotowania sosu!
Podawaj na ciepło z rybą (polecam do dań z łososia) i warzywami. Idealnie do ryb gotowanych na parze lub pieczonych.
Smacznego!
4 komentarze
pasuje do ryby idealnie!
OdpowiedzUsuńProsty i pyszny sos, idealnie pasuje do ryb
OdpowiedzUsuńhttp://www.ermail.pl/klik/UHJSZGAG
OdpowiedzUsuńja zrobilam na bulionie i dodalam koperek ,super
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!