Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Pieczony brokuł pod serową pierzynką

Autorka 20:26 , , , , , , , , , , , , , , , ,

Genialne w swej prostocie! Tak przygotowany brokuł jest chrupiący i wspaniale aromatyczny. Jeśli nie lubisz chrupiących warzyw, radzę najpierw ugotować brokuła we wrzątku lub na parze. Odpowiednie jako dodatek do dania głównego lub samodzielna przystawka :)

Składniki:
  • 1 cały brokuł
  • ser żółty do posypania (ok. 100 g)
  • masło
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.

Brokuła umyj i sparz wrzącą wodą.
Rozłóż folię aluminiową, na niej rozrzuć kilka płatków masła, na masło ułóż poodcinane róże brokuła. Całość posyp żółtym serem (najlepszy jest tłusty, bo najlepiej się topi). 
Zagnij krawędzie folii, tak aby rozgrzane masło nie wypłynęło.

Piecz przez około 15 minut.

Podawaj ciepłe.

Smacznego!

Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!