Serniczki chałwowe
Wspaniały deser, który miałam okazję poznać podczas wspólnego gotowania z Autorką w I półfinale Blogerchefa. Przepis pochodzi z bloga: Rozważania o kuchni i nie tylko
Zmieniłam tu jedynie dodatek: zamiast sosu jagodowego na nalewce, podałam podgrzaną konfiturę z wiśni (od Teściówki :) ).
Zachęcam do wypróbowania!
Składniki:(2 porcje)
- 100 g chałwy waniliowej
- 100 g serka Philadelphia
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 jajko
- konfitura wiśniowa
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 100 stopni.
Chałwę rozpuść w kąpieli wodnej (miskę wstaw do większego garnka z gotującą się wodą) i dodaj serek. Mieszaj wszystko do całkowitego połączenia się składników.
Odstaw.
Ubij śmietanę i dodaj ją do mieszanki serowo - chałwowej. Wymieszaj wszystko na gładką masę.
Jajko rozpij na kogel - mogel i dodaj do mieszaniny, upewniając się wcześniej czy nie jest ona za gorąca.
Ponownie wymieszaj całą masę.
Przelej masę do naczyń do pieczenia sufletów i wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut, po czym odstaw do schłodzenia.
Podawaj schłodzone z ciepłym sosem z konfitury, albo z owoców z nalewką.
Smacznego!
2 komentarze
Ale małe pyszotki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają szałowo, nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!