Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Serniczki chałwowe

Autorka 21:14 , , , , , , ,

Wspaniały deser, który miałam okazję poznać podczas wspólnego gotowania z Autorką w I półfinale Blogerchefa. Przepis pochodzi z bloga: Rozważania o kuchni i nie tylko   
Zmieniłam tu jedynie dodatek: zamiast sosu jagodowego na nalewce, podałam podgrzaną konfiturę z wiśni (od Teściówki :) ).
Zachęcam do wypróbowania!
Składniki:
(2 porcje)
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 100 g serka Philadelphia
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • konfitura wiśniowa
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 100 stopni.

Chałwę rozpuść w kąpieli wodnej (miskę wstaw do większego garnka z gotującą się wodą) i dodaj serek. Mieszaj wszystko do całkowitego połączenia się składników. 
Odstaw.

Ubij śmietanę i dodaj ją do mieszanki serowo - chałwowej. Wymieszaj wszystko na gładką masę. 

Jajko rozpij na kogel - mogel i dodaj do mieszaniny, upewniając się wcześniej czy nie jest ona za gorąca.
Ponownie wymieszaj całą masę.

Przelej masę do naczyń do pieczenia sufletów i wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut, po czym odstaw do schłodzenia.

Podawaj schłodzone z ciepłym sosem z konfitury, albo z owoców z nalewką.

Smacznego!

Wypróbuj również:

2 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!