Quesadillas z chorizo i rukolą
Uwielbiam tę przekąskę. Jest szybka w przygotowaniu, smaczna i bardzo łatwo jest skomponować różne jej modyfikacje - zależnie od zasobów lodówki ;)
Nadaje się na śniadanie, na kolację, jako przekąska do filmu popijana winem lub piwem, świetna na obiad - jeśli dodać kawałki kurczaka, lubiana przez dzieci i dorosłych.
Nadaje się na śniadanie, na kolację, jako przekąska do filmu popijana winem lub piwem, świetna na obiad - jeśli dodać kawałki kurczaka, lubiana przez dzieci i dorosłych.
Składniki:
(na 1 porcję)
- 2 placki tortilli
- 2-4 plastry chorizo
- ser żółty (około 10 g)
- 0,5 czerwonej cebulki
- 2 łyżki kukurydzy
- kilka liści rukoli
- 2-3 suszone pomidory
Przygotowanie:
Cebulkę, pomidory, pokrój w kostkę. Kiełbaskę rozdrobnij.
Ser żółty potarkuj.
Jeden placek tortilli posyp odrobiną sera. Na to wsyp równomiernie wszystkie pokrojone składniki. Na wierzch posyp grubą warstwą sera.
Całość przykryj drugim plackiem tortilli i dokładnie dociśnij.
Rozgrzej patelnię. Tutaj wymagana jest dobra, nie potrzebująca tłuszczu patelnia lub grill elektryczny z zamykaną, zaciskającą pokrywką (ew. opiekacz).
Na rozgrzaną patelnię układaj ostrożnie tortille. Po chwili (ok.2 minuty) przewróć podwójny placek na drugą stronę. Efekt powinien być taki, że tortille staną się chrupiące, a cały środek zostanie zalany rozpuszczonym serem.
Quesadillas podaje się pokrojone na ćwiartki lub mniejsze trójkąciki. Ja do krojenia używam okrągłego nożyka do pizzy - dzięki temu placki się nie rozdzielają.
Idealna przekąska na wieczór np. do seansu filmowego :) lub jako drugie śniadanie.
Smacznego!
3 komentarze
Uwielbiam quesadillas, a jak jeszcze jest z chorizo to już w ogóle niebo w gębie...
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda, mniam!
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych dań :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!