Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Quesadillas z chorizo i rukolą

Autorka 11:56 , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Uwielbiam tę przekąskę. Jest szybka w przygotowaniu, smaczna i bardzo łatwo jest skomponować różne jej modyfikacje - zależnie od zasobów lodówki ;)
Nadaje się na śniadanie, na kolację, jako przekąska do filmu popijana winem lub piwem, świetna na obiad - jeśli dodać kawałki kurczaka, lubiana przez dzieci i dorosłych.


Składniki:
(na 1 porcję)
  • 2 placki tortilli 
  • 2-4 plastry chorizo
  • ser żółty (około 10 g) 
  • 0,5 czerwonej cebulki 
  • 2 łyżki kukurydzy 
  • kilka liści rukoli 
  • 2-3 suszone pomidory

Przygotowanie:
Cebulkę, pomidory, pokrój w kostkę. Kiełbaskę rozdrobnij.

Ser żółty potarkuj.

Jeden placek tortilli posyp odrobiną sera. Na to wsyp równomiernie wszystkie pokrojone składniki. Na wierzch posyp grubą warstwą sera.

Całość przykryj drugim plackiem tortilli i dokładnie dociśnij.

Rozgrzej patelnię. Tutaj wymagana jest dobra, nie potrzebująca tłuszczu patelnia lub grill elektryczny z zamykaną, zaciskającą pokrywką (ew. opiekacz).

Na rozgrzaną patelnię układaj ostrożnie tortille. Po chwili (ok.2 minuty) przewróć podwójny placek na drugą stronę. Efekt powinien być taki, że tortille staną się chrupiące, a cały środek zostanie zalany rozpuszczonym serem.
Quesadillas podaje się pokrojone na ćwiartki lub mniejsze trójkąciki. Ja do krojenia używam okrągłego nożyka do pizzy - dzięki temu placki się nie rozdzielają.
Idealna przekąska na wieczór np. do seansu filmowego :) lub jako drugie śniadanie.

Smacznego!

Wypróbuj również:

3 komentarze

  1. Uwielbiam quesadillas, a jak jeszcze jest z chorizo to już w ogóle niebo w gębie...

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie wygląda, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno z moich ulubionych dań :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!