Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Łosoś w pomidorach

Autorka 15:36 , , , , , , , , , , , , , ,

Improwizacja. 
Przegląd lodówki.
Pyszny obiad. Smakowało również najmłodszej, więc śmiało podporządkuje kategorii "dla dzieci".
Widok kluseczek obok łososia może dziwić i  być może nie wypada, ale nam smakowało :) Mniej szokujące może być zastąpienie kluseczek śląskich gnocchi lub zapiekanymi ziemniaczkami.

Składniki:
(dla 3 osób)
  • ok. 0,5 kg filetu z łososia (u mnie ze skórą)
  • 0,5 puszki pomidorów krojonych
  • 4 pomidory suszone z oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • parmezan do posypania
  • garść rukoli
Przygotowanie:
Rybę umyj, oczyść i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. 
Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę, albo rozetrzyj ostrym nożem, dodając odrobinę soli. Wymieszaj z pomidorami z puszki i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Rybę zalej marynatą i odstaw na około 2 godziny do lodówki.

Rozgrzej patelnię, polej oliwą i smaż rybę z obu stron. Jeśli używasz filetu ze skórą, smaż najpierw od strony bez skóry. Dopiero pod koniec smażenia obróć na drugą. Unikniesz w ten sposób wywinięcia się filetu i rozpadnięcia na kawałeczki.

Na małej patelni podgrzej oliwę i wrzuć do niej na chwilę rukolę. Wymieszaj i wyłóż na talerz. Na zieleninę wyłóż rybę. 
Pokrój suszone pomidory i posyp nimi gotowe filety.
Całość posyp tartym parmezanem.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Wypróbuj również:

4 komentarze

  1. pyszności, uwielbiam takiego łososia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada pieknie. Ostatnio dużo eksperymentuję z łososiem, chętnie wypróbuję ten przepis ;) Kluski śląskie też cud-miód

    OdpowiedzUsuń
  3. Kluski śląskie i łosoś? Ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak, wiem. Nie mogłam się im po prostu oprzeć! Pierwotnie miały być gnocci, ale brak czasu nie pozwolił. Połączenie mimo wszystko wyszło genialne (przynajmniej dla Nas :) )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!