Łosoś w pomidorach
Improwizacja.
Przegląd lodówki.
Pyszny obiad. Smakowało również najmłodszej, więc śmiało podporządkuje kategorii "dla dzieci".
Widok kluseczek obok łososia może dziwić i być może nie wypada, ale nam smakowało :) Mniej szokujące może być zastąpienie kluseczek śląskich gnocchi lub zapiekanymi ziemniaczkami.
Widok kluseczek obok łososia może dziwić i być może nie wypada, ale nam smakowało :) Mniej szokujące może być zastąpienie kluseczek śląskich gnocchi lub zapiekanymi ziemniaczkami.
(dla 3 osób)
- ok. 0,5 kg filetu z łososia (u mnie ze skórą)
- 0,5 puszki pomidorów krojonych
- 4 pomidory suszone z oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa
- parmezan do posypania
- garść rukoli
Rybę umyj, oczyść i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem.
Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę, albo rozetrzyj ostrym nożem, dodając odrobinę soli. Wymieszaj z pomidorami z puszki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rybę zalej marynatą i odstaw na około 2 godziny do lodówki.
Rozgrzej patelnię, polej oliwą i smaż rybę z obu stron. Jeśli używasz filetu ze skórą, smaż najpierw od strony bez skóry. Dopiero pod koniec smażenia obróć na drugą. Unikniesz w ten sposób wywinięcia się filetu i rozpadnięcia na kawałeczki.
Na małej patelni podgrzej oliwę i wrzuć do niej na chwilę rukolę. Wymieszaj i wyłóż na talerz. Na zieleninę wyłóż rybę.
Pokrój suszone pomidory i posyp nimi gotowe filety.
Całość posyp tartym parmezanem.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
4 komentarze
pyszności, uwielbiam takiego łososia:)
OdpowiedzUsuńWyglada pieknie. Ostatnio dużo eksperymentuję z łososiem, chętnie wypróbuję ten przepis ;) Kluski śląskie też cud-miód
OdpowiedzUsuńKluski śląskie i łosoś? Ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńtak, wiem. Nie mogłam się im po prostu oprzeć! Pierwotnie miały być gnocci, ale brak czasu nie pozwolił. Połączenie mimo wszystko wyszło genialne (przynajmniej dla Nas :) )
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!