Gorąca czekolada
Na ten przepis dostałam namiar od znajomych, u których spróbowałam tej wersji gorącej czekolady. Okazała się idealnie gęsta, w sam raz słodka i kusząco aromatyczna.
Inspiracja: "pieprz czy wanilia"
(4 porcje)
- 300 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- mała szczypta soli
Przygotowanie:
Posiekaj czekoladę.
Mleko, śmietankę, czekoladę, kakao i przyprawy podgrzewaj ciągle mieszając trzepaczką do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady i kakao.
Dla wydobycia smaku dodaj niewielką szczyptę soli. Dosłodź ciemnym cukrem do smaku i podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
Podawaj na gorąco.
Smacznego!
3 komentarze
Smacznego! :)
OdpowiedzUsuńPycha, idealna na rozgrzanie, ja podaję dodatkowo z bitą śmietaną(Pilos), choć to może trochę za słodko:)
OdpowiedzUsuńmożna nie słodzić śmietanki, będzie łagodziła słodycz czekolady! Albo dodać spienionego mleka <3
UsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!