Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Indyk z orzechami

Autorka 15:31 , , , , , , , ,

Improwizacja. Przegląd lodówki i "spiżarni". Efekt powalił :)

Składniki:
(2 porcje)
  • 200 g filetu z indyka
  • pół szklanki orzechów włoskich łuskanych
  • ok. 100 ml śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Orzechy wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem. Trzymaj je tak przez około 10 minut, a później odsącz i osusz.

Mięso umyj i oczyść. Osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w niewielkie kawałki. Oprósz przyprawami.

Czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę, posyp solą i przy pomocy ostrego noża zmiażdż na gładką masę. Możesz też wycisnąć go przez praskę.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smaż mięso. Pod koniec smażenia dodaj orzechy i czosnek. Dolej śmietanę i podgrzewaj na wolnym ogniu aż do zgęstnienia.

Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Wypróbuj również:

2 komentarze

  1. kreatywna kuchnia dzisiaj w takim razie:) bardzo fajny pomysł:D

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję. Efektem końcowym sama byłam pozytywnie zaskoczona :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!