Indyk z orzechami
Improwizacja. Przegląd lodówki i "spiżarni". Efekt powalił :)
(2 porcje)
- 200 g filetu z indyka
- pół szklanki orzechów włoskich łuskanych
- ok. 100 ml śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Orzechy wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem. Trzymaj je tak przez około 10 minut, a później odsącz i osusz.
Mięso umyj i oczyść. Osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w niewielkie kawałki. Oprósz przyprawami.
Czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę, posyp solą i przy pomocy ostrego noża zmiażdż na gładką masę. Możesz też wycisnąć go przez praskę.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smaż mięso. Pod koniec smażenia dodaj orzechy i czosnek. Dolej śmietanę i podgrzewaj na wolnym ogniu aż do zgęstnienia.
Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
2 komentarze
kreatywna kuchnia dzisiaj w takim razie:) bardzo fajny pomysł:D
OdpowiedzUsuńdziękuję. Efektem końcowym sama byłam pozytywnie zaskoczona :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!