Macarpone z orzechami i karmelem
Nareszcie znalazłam chwilę na samodzielne wykonanie deseru, który poznałam podczas I półfinału Blogerchefa, w którym miałam zaszczyt wziąć udział. Autorką przepisu jest Laura z bloga Cafe Babilon. W oryginale Laura użyła orzechów laskowych, ale ja postanowiłam dać deserowi bardziej wyrazisty smak przez dodanie orzechów włoskich. Polecam też, tuż przed podaniem, polanie deseru likierem kawowym, który nada mu jeszcze więcej charakteru ;)
Składniki:
(4 małe porcje)
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- 50 g orzechów włoskich
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Orzechy upraż na patelni lub w piekarniku.
Oddzielnie przygotuj pergamin, na którym będziesz przygotowywać ozdoby karmelowe.
Na rozgrzanej patelni rozpuść całkowicie cukier. Łopatką rozciągaj szybko na pergaminie warstwy karmelu. Pozostaw do ostygnięcia.
Karmel pokrusz razem z orzechami.
Serek wymieszaj ze śmietaną, dodaj orzechy i podawaj.
Naprawdę, polecam polanie likierem :)
Smacznego!
P.S. Pozdrawiam Autorkę :)
7 komentarze
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPiękny Ci wyszedł - uważam, że z tym likierem trafiłaś rewelacyjnie...
OdpowiedzUsuńDziękuję za pozdrowienia i również gorąco pozdrawiam:)
Świetny i szybki deser. Koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię desery na bazie mascarpone, będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSkąd ja to znam? :) Też jest na mojej liście "do zrobienia".
OdpowiedzUsuńznamy to z tego samego źródła ;) Polecam dodanie likieru kawowego! :)
UsuńMmm chętnie bym zjadła, bo wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!