Muffinkowa łączka
Te muffinki były urozmaiceniem menu deserowego w dniu urodzin Zosi. Udekorowałam je, dopasowując do tortu mieszanką masy z niego właśnie i kwiatkami, które pozostały.
Składniki:
(12 muffin)
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 2 łyżki mascarpone
- barwnik zielony
- kwiatuszki lukrowe
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, olej, jajko.
Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche i wymieszaj łyżką.
Masę nalewaj do foremki - do 3/4 głębokości dołeczków.
Piecz ok. 15 min. z termoobiegiem.
1 łyżkę serka zabarw na zielono. Wymieszaj delikatnie z białą (aby się do końca nie połączyły) i smaruj nim wystudzone muffinki. Udekoruj kwiatuszkami lukrowymi.
Smacznego!
2 komentarze
Piękne babeczki, takie wiosenne
OdpowiedzUsuńprześliczne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!