Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Polędwica w kruszonce

Autorka 13:45 , , , , , , , , ,

Inspiracją był przepis z książki "W poszukiwaniu smaku doskonałego" R. Sowy. 
Prosta w wykonaniu, ale podanie wykwintne i z powodzeniem przyciągnie uwagę na niejednym uroczystym obiedzie. 
Wspaniała delikatność polędwiczki w połączeniu z lekko ostrą kruszonką zapewni świetne doznania smakowe :)


Składniki:
(dla 2 osób)
  • 1 polędwica wieprzowa (około 1 kg)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • marynata do mięs pikantna Prymat
  • 2 łyżki masła (o temp. pokojowej)
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • bułka tarta
  • szczypta chilli 
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Polędwicę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. 

W miseczce wymieszaj oliwę z marynatą i zalej nią mięso (możesz polędwicę przekroić na 2 części - po jednej dla każdej z osób, albo upiecz całość i pokrój tuż przed podaniem na mniejsze kawałeczki).

W oddzielnej miseczce wymieszaj masło z musztardą, ziołami, chilli i bułką. Bułkę dodawaj do momentu, aż uzyskasz konsystencję przypominającą plastelinę.

Marynowaną polędwicę obsmaż szybko na patelni, po czym przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Posmaruj wierzch mięsa przygotowaną kruszonką. 

Piecz około 10 - 15 minut (aż kruszonka się zarumieni).

Podawaj z soczewicą, ziemniakami lub kaszą.

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!