Polędwica w kruszonce
Inspiracją był przepis z książki "W poszukiwaniu smaku doskonałego" R. Sowy.
Prosta w wykonaniu, ale podanie wykwintne i z powodzeniem przyciągnie uwagę na niejednym uroczystym obiedzie.
Wspaniała delikatność polędwiczki w połączeniu z lekko ostrą kruszonką zapewni świetne doznania smakowe :)
(dla 2 osób)
- 1 polędwica wieprzowa (około 1 kg)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- marynata do mięs pikantna Prymat
- 2 łyżki masła (o temp. pokojowej)
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- bułka tarta
- szczypta chilli
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Polędwicę umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
W miseczce wymieszaj oliwę z marynatą i zalej nią mięso (możesz polędwicę przekroić na 2 części - po jednej dla każdej z osób, albo upiecz całość i pokrój tuż przed podaniem na mniejsze kawałeczki).
W oddzielnej miseczce wymieszaj masło z musztardą, ziołami, chilli i bułką. Bułkę dodawaj do momentu, aż uzyskasz konsystencję przypominającą plastelinę.
Marynowaną polędwicę obsmaż szybko na patelni, po czym przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Posmaruj wierzch mięsa przygotowaną kruszonką.
Piecz około 10 - 15 minut (aż kruszonka się zarumieni).
Podawaj z soczewicą, ziemniakami lub kaszą.
Smacznego!
1 komentarze
Przepyszne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!