Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Pstrąg pieczony z kaparami pod pieprzową skorupką

Autorka 22:52 , , , , , , , , , , ,

Wspaniały efekt mojej improwizacji na temat pstrąga. Połączyłam to, co miałam, z tym, co do tego wg mnie pasowało :) Wspaniały efekt zawdzięczam nie tylko kaparom, ale również, niezastąpionemu w daniach rybnych, pieprzowi cytrynowemu. Smak wzbogacił przepyszny, japoński sos sojowy.


Składniki:
  • 1 pstrąg (patroszony, świeży)
  • 1/2 słoiczka (małego, wąskiego) kaparów
  • 3 łyżki sosu sojowego słonego (do sushi, japoński)
  • pieprz cytrynowy Prymat
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
opcjonalnie: liść nori

Przygotowanie:
Rybę umyj i oczyść. Środek polej sosem sojowym. Wierzch posyp dość grubą warstwą pieprzu cytrynowego. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg)

Do naczynia żaroodpornego poukładaj płatki masła, wlej sok jabłkowy, a następnie ułóż rybę. Do jej środka włóż kapary.

Rybę piecz przez około 15 minut. Po tym czasie zalej jej wierzch sokiem, w którym leży i piecz przez kolejne 10 - 15 minut.

Rybę podawaj ułożoną na płatku nori z ulubionymi dodatkami (pieczywo, grzanki, pieczone ziemniaczki, kluseczki ziemniaczane, ryż).

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!