Pstrąg pieczony z kaparami pod pieprzową skorupką
Wspaniały efekt mojej improwizacji na temat pstrąga. Połączyłam to, co miałam, z tym, co do tego wg mnie pasowało :) Wspaniały efekt zawdzięczam nie tylko kaparom, ale również, niezastąpionemu w daniach rybnych, pieprzowi cytrynowemu. Smak wzbogacił przepyszny, japoński sos sojowy.
Składniki:
- 1 pstrąg (patroszony, świeży)
- 1/2 słoiczka (małego, wąskiego) kaparów
- 3 łyżki sosu sojowego słonego (do sushi, japoński)
- pieprz cytrynowy Prymat
- 4 łyżki masła
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
Przygotowanie:
Rybę umyj i oczyść. Środek polej sosem sojowym. Wierzch posyp dość grubą warstwą pieprzu cytrynowego. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg)
Do naczynia żaroodpornego poukładaj płatki masła, wlej sok jabłkowy, a następnie ułóż rybę. Do jej środka włóż kapary.
Rybę piecz przez około 15 minut. Po tym czasie zalej jej wierzch sokiem, w którym leży i piecz przez kolejne 10 - 15 minut.
Rybę podawaj ułożoną na płatku nori z ulubionymi dodatkami (pieczywo, grzanki, pieczone ziemniaczki, kluseczki ziemniaczane, ryż).
Smacznego!
1 komentarze
Uwielbiam pieczonego pstrąga!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!