Kotleciki jajeczne
Szybki dodatek lub danie główne na obiad. Świetne, kiedy w lodówce jest niewiele składników, a pogoda nie zachęca do wychodzenia, nawet na zakupy spożywcze ;)
Składniki:
(6-8 kotlecików)
- 5 jajek
- 4 plastry wędliny
- odrobina bułki tartej
- ok. 10 g sera żółtego
- pieprz
- "kucharek"
Przygotowanie:
4 jajka ugotuj na twardo. Zetrzyj je na tarce. Zetrzyj ser żółty i dodaj do jajek.
Wędlinę pokrój w kostkę lub paseczki i usmaż. Dodaj do jajek i sera. Wymieszaj. Dodaj surowe jajko. Wymieszaj ponownie. Dodaj bułkę tartą (do odpowiedniego zagęszczenia) i przyprawy.
Formuj kotleciki i smaż na oleju z obu stron do zrumienienia.
Podawaj z ulubionym sosem (np. czosnkowym, koperkowym, tzatziki).
Smacznego!
3 komentarze
Moich jeszcze z wędliną nie robiłam muszę następnym razem dodać, bardzo ciekawe:)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne, pyszne ;)
OdpowiedzUsuńCałe wieki nie jadłam!
OdpowiedzUsuńA tu tak pysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!