Zielone risotto
Przepis bazuje na przepisie z książki "Zdrowa kuchnia dla Maluchów".
Porcje odpowiadają ilości obiadku znajdującego się w dużym słoiczku (np. BoboVity)
To danie nadaje się do zamrożenia.
Składniki:(na 4 porcje)
- 2 szklanki cukinii (pokrojonej w kostkę)
- 1/2 cebuli
- 3 cm pora
- 1/2 szklanki groszku zielonego (może być konserwowy)
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 ugotowane żółtko
- 1/4 jabłka
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżki szczypiorku
- świeża bazylia lub oregano
- sól
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na oleju. Dodaj cukinię, groszek i starte na dużych oczkach tarki, jabłko. Dopraw do smaku (nie przesadzając z solą!), zalej odrobiną wody i wsyp ryż. Całość duś aż do napęcznienia ryżu (w razie potrzeby dolewaj wody). Dodaj ugotowane żółtko i szczypiorek. Całość rozgnieć widelcem (lub zmiksuj, niezbyt gładko).
1 komentarze
uwielbiam risotto, groszek i cukinie. uwielbiam to danie!:P
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!