Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Zielone risotto

Autorka 22:36 , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Przepis bazuje na przepisie z książki "Zdrowa kuchnia dla Maluchów".
Porcje odpowiadają ilości obiadku znajdującego się w dużym słoiczku (np. BoboVity)
To danie nadaje się do zamrożenia.
Składniki:
(na 4 porcje)
  • 2 szklanki cukinii (pokrojonej w kostkę)
  • 1/2 cebuli
  • 3 cm pora
  • 1/2 szklanki groszku zielonego (może być konserwowy)
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 ugotowane żółtko
  • 1/4 jabłka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżki szczypiorku
  • świeża bazylia lub oregano
  • sól
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na oleju. Dodaj cukinię, groszek i starte na dużych oczkach tarki, jabłko. Dopraw do smaku (nie przesadzając z solą!), zalej odrobiną wody i wsyp ryż. Całość duś aż do napęcznienia ryżu (w razie potrzeby dolewaj wody). Dodaj ugotowane żółtko i szczypiorek. Całość rozgnieć widelcem (lub zmiksuj, niezbyt gładko).

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!